Αναζητείται επικεφαλής για Τράπεζα Πειραιώς

Αναζητείται επικεφαλής για Τράπεζα Πειραιώς

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνονται οι διοικητικές αλλαγές σε τράπεζες και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), διαδικασία απαραίτητη προκειμένου οι τράπεζες να προχωρήσουν στην επόμενη ημέρα. Χθες συνεδρίασε το δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας για την επιλογή του νέου προέδρου αλλά αναβλήθηκε η συζήτηση κατόπιν αιτήματος του ΤΧΣ. Το Ταμείο θέλει να αναλάβει πρώτα η νέα διοίκησή του, την ερχόμενη Τρίτη, πριν ληφθούν αποφάσεις για τις τράπεζες.

Μεγάλο αγκάθι παραμένει η κατάσταση στην Τράπεζα Πειραιώς. Παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις και τις πιέσεις ώστε να υπάρξει συναίνεση και να προκριθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Οι μέτοχοι παραμένουν διχασμένοι, παρά το γεγονός ότι όσο παρατείνεται η σημερινή κατάσταση η θέση της τράπεζας επιδεινώνεται, ζημιώνοντας τους ίδιους αλλά και τους εργαζομένους στην τράπεζα. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς βρίσκεται με προσωρινή – μεταβατική διοίκηση από τις 20 Ιανουαρίου 2016. Αν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα του νέου διευθύνοντος συμβούλου τις αμέσως επόμενες ημέρες, τότε είναι πολύ πιθανό η κατάσταση να οξυνθεί περαιτέρω και να αναζητηθεί λύση είτε μέσω μιας γενικής συνέλευσης όπου η κάθε πλευρά θα πιέσει για το πρόσωπο της επιλογής της είτε μέσω της επέμβασης των εποπτικών αρχών. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται το ΤΧΣ, το οποίο ελέγχοντας το 27% των μετοχών της Πειραιώς, σε περίπτωση συνέλευσης, θα κληθεί να υποστηρίξει κάποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές των μετόχων. Σημειώνεται ότι και στο ΤΧΣ ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές αλλαγές, με αποτέλεσμα και εδώ να υπάρχει μια σχετική αρρυθμία.

Χθες, συνεδρίασε το δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής του νέου προέδρου του ομίλου. Το δ.σ. επέλεξε μεταξύ δύο υποψηφίων, ωστόσο οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται στο ξεκίνημα της εβδομάδας αφού ληφθούν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις θεσμικές αρχές. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, νέος πρόεδρος της Εθνικής πιθανότατα θα είναι ο κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, πρώην υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην πρόεδρος του ΤΧΣ.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί το ΦΕΚ για τον διορισμό της νέας διοίκησης του ΤΧΣ, το οποίο επίσης βρίσκεται με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, κατάσταση που επίσης δεν βοηθά στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχει επιλεγεί ο κ. Βασίλης Κατσικιώτης, στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον χρηματοοικονομικό τομέα (Credit Suisse, Bank of America κ.α.), ο οποίος ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ. Για τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου έχει επιλεγεί ο γαλλικής καταγωγής Ερικ Τουρέ, ο οποίος είναι στέλεχος και εταίρος της EY (πρώην Ernst & Young) στην Αθήνα. Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του Radovan Jelasity, σερβικής καταγωγής, ως νέο μη εκτελεστικό μέλος του γενικού συμβουλίου του ΤΧΣ. Ο κ. Jelasity είναι διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Erste Bank στη Βουδαπέστη, ενώ έχει διατελέσει επίσης διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας. Η ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες και στο ΤΧΣ θα επιτρέψει στις τράπεζες να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, και στην προσέλκυση καταθέσεων που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή