Αλλαγές στον νόμο περί δημοσίων προτάσεων το 2017

Αλλαγές στον νόμο περί δημοσίων προτάσεων το 2017

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιδιώκει στις αρχές του 2017 ν’ αλλάξει τον νόμο περί δημοσίων προτάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται συσκέψεις προκειμένου να ετοιμασθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Στόχος της εποπτικής αρχής του Χρηματιστηρίου είναι να αλλάξει ο τρόπος της συγχώνευσης δι’ απορροφήσεως των εισηγμένων από μη εισηγμένες, που αποτελεί την «κερκόπορτα» για την έξοδο πολλών εταιρειών την τελευταία πενταετία εις βάρος των μικροεπενδυτών.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη ισχύς του νόμου λειτουργεί αποτρεπτικά σε επενδυτές που θα ήθελαν ενδεχομένως να τοποθετηθούν σε εισηγμένες με αξιόλογα θεμελιώδη μεγέθη με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, πλην όμως φοβούνται ότι κάποια χρονική στιγμή λόγω της απαξίωσης των μετοχών, ο βασικός μέτοχος θα εκμεταλλευθεί το χαμηλό κόστος και μέσω δημόσιας πρότασης θα υποχρεώσει τους επενδυτές να πωλήσουν τις μετοχές τους.

Για παράδειγμα, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε πορεία εξόδου από το Χ.Α. είναι αυτή την περίοδο η Kleemann Hellas, μία από τις πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου με παγκόσμιο μερίδιο 3% στην αγορά ανελκυστήρων. Επίσης, στο Χρηματιστήριο έχουν απομείνει μόλις 2 θυγατρικές (ΟΤΕ και Μινωικές Γραμμές) που ελέγχονται από ξένους ομίλους, όταν το 2002 η Αθήνα διέθετε 17 ξένες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η αλλαγή του νόμου των δημοσίων προτάσεων είχε ήδη συζητηθεί από τις αρχές του 2010 από το σύνολο της χρηματιστηριακής κοινότητας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και είχε συμφωνηθεί πως θα έπρεπε να τροποποιηθεί ο περιβόητος «νόμος Αλογοσκούφη». Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει το παραμικρό, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η νομοθέτηση είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι περισσότεροι θεσμικοί φορείς έχουν συμφωνήσει να μελετήσουν εκ νέου το ζήτημα και αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο στάδιο της επεξεργασίας των προτάσεων που θα υποβάλει κάθε φορέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή