Αναδρομικό «ψαλίδι» στις επικουρικές

Αναδρομικό «ψαλίδι» στις επικουρικές

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ισχυρό πλήγμα στις επικουρικές τους συντάξεις θα υποστούν από αύριο χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς εκτός από τις διαπιστωμένες μειώσεις θα δουν, με τις πληρωμές Νοεμβρίου, και τις αναδρομικές κρατήσεις που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερο «μαχαίρι». Μάλιστα, όπως και στην περίπτωση των περικοπών έτσι και στα αναδρομικά οι συνταξιούχοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Αναλυτικά, από τους συνολικά 248.618 συνταξιούχους που υπέστησαν μειώσεις λόγω του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, οι 66.900 ήταν αυτοί που είδαν πρώτοι τις περικοπές και χρωστούν αναδρομικά δύο μηνών. Το μεγάλο κύμα μειώσεων επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο σε 143.550 συνταξιούχους, οι οποίοι χρωστούν αναδρομικά 3 μηνών, ενώ 38.160 χρωστούν αναδρομικά 4 μηνών. Υπενθυμίζεται πως ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων «μετράει» από τις συντάξεις Ιουνίου. Ομως, κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο οι συντάξεις πληρώθηκαν στο παλιό τους ύψος, επειδή οι υπηρεσίες δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τον επανυπολογισμό. Ο νόμος προβλέπει για τα αναδρομικά ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ. Συνεπώς, οι 44.403 συνταξιούχοι που απώλεσαν από ένα λεπτό ώς και 20 ευρώ από την επικουρική τους σύνταξη, θα «κλείσουν» τους λογαριασμούς τους με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) σε μια δόση, προφανώς μικρότερη των 50 ευρώ. Σε αντίστοιχη κατάσταση είναι και οι 22.746 συνταξιούχοι που έχασαν από 20 ώς 50 ευρώ. Οι υπόλοιποι θα δουν τις επικουρικές τους μειωμένες κατά τουλάχιστον 50 ευρώ, με πιθανό το ενδεχόμενο η σύνταξη που θα πληρωθεί αύριο να είναι κάποια λίγα ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πλειονότητα των συνταξιούχων θα κληθεί να επιστρέψει τα αναδρομικά σε 2 με 3 δόσεις, ενώ για όσους έχασαν μεγάλα ποσά, η αποπληρωμή μπορεί να επεκταθεί ακόμη και σε 8-10 δόσεις.

Σύμφωνα, πάντως, με την επιστολή του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου προς τους συνταξιούχους των οποίων το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ μεικτά, με αποτέλεσμα να υποστούν μειώσεις στις επανυπολογισμένες επικουρικές τους συντάξεις, μόλις ολοκληρωθεί η παρακράτηση των αναδρομικών η σύνταξη θα επανέλθει στο ύψος στο οποίο αναπροσαρμόστηκε, όπως δηλαδή πληρώθηκε τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβριο ανάλογα με το Ταμείο από το οποίο προέρχονται.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με αρχική επικουρική σύνταξη από το πρώην ΕΤΕΑΜ, ύψους 409,60 ευρώ, μετά τις προηγούμενες μνημονιακές περικοπές λάμβανε καθαρή σύνταξη 205 ευρώ. Ο επανυπολογισμός (και υπό την προϋπόθεση ότι το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ) οδήγησε σε καθαρή επικουρική σύνταξη 123 ευρώ. Συνεπώς, για τις συντάξεις Ιουνίου – Αυγούστου που πληρώθηκαν στο παλαιό ύψος, ο συνταξιούχος πρέπει να επιστρέψει 246 ευρώ. Η παρακράτηση θα γίνει σε 5 δόσεις, 4 των 50 ευρώ που θα παρακρατηθούν από τις συντάξεις Νοεμβρίου 2016 – Φεβρουαρίου 2017 και μία δόση 46 ευρώ, που θα παρακρατηθεί από τη σύνταξη Μαρτίου 2017. Συνεπώς, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα παίρνει τους μήνες Νοέμβριο – Φεβρουάριο 73 ευρώ μηνιαίως. Τον Μάρτιο θα λάβει επικουρική ύψους 77 ευρώ και από τον Απρίλιο και μετά, η σύνταξή του θα επανέλθει στα 123 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΤΕΑ, κατά μέσον όρο οι μειώσεις για τους 248.618 συνταξιούχους, άγγιξαν το 20,30%. Από τους χαμένους, οι περισσότεροι –το 47,78% ή οι 118.779 συνταξιούχοι– έχασαν από 100 έως και 200 ευρώ. Αμέσως μετά ακολουθούν όσοι έχασαν 50-100 ευρώ, οι οποίοι έφτασαν τους 52.676 (21,19%).

Σε επίπεδο Ταμείων, οι συνταξιούχοι πρώην μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ-ΤΕΑΜ) είχαν ονομαστικές μειώσεις της τάξεως του 50,73%, οι πρώην εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ) μειώσεις 47,89%, ενώ το προσωπικό της πρώην Τράπεζας Πίστεως οδηγήθηκε σε ονομαστικές περικοπές που άγγιξαν το 54,8%. Οι συνταξιούχοι από τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ) και Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) είδαν ονομαστικές μειώσεις από 23,95% έως 43,95%, οι πρώην εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοποιίας – Ζυθοποιίας και Οινοπνευματοποιίας 33,53%, ενώ οι πρώην υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων 33%. Τέλος, οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τον ΟΑΕΕ – ΤΕΑΠΥΚ είχαν μείωση 43,17%, οι πρώην ναυτικοί 40,42%, ενώ οι τεχνικοί Τύπου 17,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή