Με πτώση 4% των τουριστικών εσόδων θα κλείσει η φετινή σεζόν

Με πτώση 4% των τουριστικών εσόδων θα κλείσει η φετινή σεζόν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανω των 500 εκατ. ευρώ θα είναι οι απώλειες των τουριστικών εσόδων για τη χώρα κατά τη φετινή σεζόν σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη.

Βάσει στοιχείων που δημοσιοποίησε, χθες, το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ αξιοποιώντας το τελευταίο Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, οι μόνοι προορισμοί που καταγράφουν απώλειες σε επίπεδο τουριστικών εσόδων το 2016 είναι η Ελλάδα και η Τουρκία. Ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά ότι φέτος θα κλείσει η σεζόν για τη χώρα με πτώση σε ποσοστό 4% των τουριστικών εσόδων. Η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία και η Πορτογαλία, βάσει των ίδιων στοιχείων, παρουσιάζουν αυξήσεις στα έσοδά τους από τον τουρισμό. Ολοι οι προορισμοί εμφανίζουν πτώση στη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των επισκεπτών. Ομως, σε αντίθεση με την Ελλάδα, στις άλλες χώρες η αύξηση των αφίξεων είναι σημαντικά μεγαλύτερη ώστε, παρά τη μείωση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης, να υπάρχει και αύξηση των εισπράξεων.

Το ινστιτούτο υποστηρίζει ότι, σε μια χρονιά φέτος η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθερά ανοδική πορεία του τουρισμού από το 2013, η καθυστερημένη είσοδος της Ελλάδας στην τουριστική αγορά το πρώτο 6μηνο του έτους, σε μεγάλο βαθμό λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού θέματος, οδήγησε σε μείωση των εισπράξεων. Η μείωση αποδίδεται, επίσης, στις αυξημένες πωλήσεις κρατήσεων τελευταίας στιγμής και στη γενικότερη πτώση της κατά κεφαλήν δαπάνης. Επιπλέον, προσθέτει ότι οι μειωμένες τιμές σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Ειδικότερα, το ινστιτούτο επικαλούμενο τα δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού σημειώνει ότι, παρά τη μείωση των τουριστικών εσόδων, τα έσοδα από τον ΦΠΑ τους μήνες αιχμής Ιούλιο – Σεπτέμβριο είναι σαφώς αυξημένα όχι μόνο σε σχέση με πέρυσι αλλά και σε σχέση με τον προϋπολογισμό, κάτι που προφανώς δεν συνάδει με τις απόψεις περί αυξημένης φοροδιαφυγής από τις τουριστικές δραστηριότητες. Ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι πάγια θέση του αποτελεί η υποστήριξη κάθε ουσιαστικής ενέργειας της πολιτείας προς την κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ερευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, ακολουθώντας την πάγια πρακτική των άλλων κεντρικών τραπεζών, καταγράφει κατά δήλωση του ερωτηθέντος τουρίστα το συνολικό ποσό που εκείνος δαπάνησε για το ταξίδι του στη χώρα μας. Επομένως, συμπληρώνει, είναι λάθος να συνδέεται η έρευνα δαπάνης της Τράπεζας της Ελλάδος με συνειρμούς σχετικά με τη φοροαποφυγή των τουριστικών επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή