Πιέζουν οι πιστωτές για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού

Πιέζουν οι πιστωτές για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σαφέστατο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι ασφαλιστικό και εργασιακό παραμένουν στο επίκεντρο της β΄ αξιολόγησης από το κουαρτέτο των δανειστών περιλαμβάνει το έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ατζέντα του Eurogroup στις 7-8 Νοεμβρίου. Μήνυμα που φαίνεται πως έλαβε το οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα χθες να πραγματοποιηθούν στο υπουργείο Οικονομικών συνεχείς συσκέψεις με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να αξιολογηθεί η μέχρι σήμερα πορεία τόσο της υλοποίησης του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου, με αιχμή την ενοποίηση των Ταμείων υπό την ομπρέλα των ΕΦΚΑ (κύρια ασφάλιση) και ΕΤΕΑΕΠ (επικούρηση και εφάπαξ) όσο και των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Τα εργασιακά, άλλωστε, «καίνε» την κυβέρνηση, καθώς η σκληρή στάση των πιστωτών, όπως αποκαλύφθηκε από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αλλαγών – τουλάχιστον στη βάση που επιδιώκει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος– στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτατου μισθού και των ομαδικών απολύσεων. Καθώς μάλιστα οι δανειστές ζητούν περαιτέρω αλλαγές, με αιχμή την κατάργηση των προσαυξήσεων – τριετιών στον κατώτατο μισθό και την αύξηση του ορίου των επιτρεπόμενων απολύσεων, το οικονομικό επιτελείο «τρέχει» να βρει το αναγκαίο σημείο ισορροπίας, ώστε και η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει σύντομα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ να μην είναι αυτή που θα βάλει την υπογραφή της στη θεσμοθέτηση νέων μειώσεων στους μισθούς και περαιτέρω ευελιξίας στην εγχώρια αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει πλέον πως το εργασιακό μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα που θα πυροδοτήσει έντονες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, το γεγονός ότι το βάρος της διαπραγμάτευσης έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, παρότι ο υπουργός Εργασίας θεωρείται έμπειρος στις διαπραγματεύσεις, μετά και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και της προώθησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Η υλοποίηση βέβαια της μεταρρύθμισης αυτής εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των δανειστών, οι οποίοι έχουν διαπιστώσει καθυστερήσεις στην έκδοση μιας σειράς από σημαντικές υπουργικές αποφάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα του νόμου Κατρούγκαλου.

Πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε προσωπικό του στοίχημα την υλοποίηση του νόμου 4387/2017, επισημαίνοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προλάβει την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Εως το τέλος του 2016 –απομένουν κάτι λιγότερο από δύο μήνες– οι δανειστές από την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα έχουν ζητήσει την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2017, τις αλλαγές στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ αλλά και την ένταξη των ταμείων πρόνοιας στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης που θα μετονομαστεί σε ΕΤΕΑΕΠ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» το κουαρτέτο των δανειστών ζητεί την έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων για τις εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, την εναρμόνιση της είσπραξης εισφορών και φόρων, τον διαχωρισμό της περιουσίας των Ταμείων που θα ενταχθούν, την οργάνωση και στελέχωση του ΕΦΚΑ, την οργάνωση και διοίκηση του ΤΜΕΔΕ, τον ορισμό διοίκησης στο ΕΤΕΑΕΠ, καθώς και τη λειτουργία των πειθαρχικών και υπηρεσιακών συμβουλίων στα δύο Ταμεία. Παράλληλα, εκκρεμούν και πρέπει να εκδοθούν άμεσα, τα Προεδρικά Διατάγματα για τον νέο Οργανισμό και τον Ενιαίο Κανονισμό του ΕΦΚΑ, καθώς και οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις αλλά και εγκύκλιοι για τα λεγόμενα ασφαλιστικά θέματα, όπως είναι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, οι συντάξεις χηρείας, αλλά και οι συντάξεις – παροχές έπειτα από εργατικά ατυχήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή