Ελληνικό «fast track»: 4 χρόνια και 9μήνες για μια ιδιωτικοποίηση

Ελληνικό «fast track»: 4 χρόνια και 9μήνες για μια ιδιωτικοποίηση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Τετάρτη 9 Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου, η παραχώρηση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα. Η παραχωρησιούχος NCH Capital θα καταβάλει τίμημα 23 εκατομμυρίων ευρώ και θα αποκτήσει το 100% των μετοχών Ανώνυμης Εταιρίας Ειδικού Σκοπού, στην οποία το ΤΑΙΠΕ∆ έχει μεταβιβάσει το δικαίωμα της επιφάνειας του ακινήτου για περίοδο 99 ετών. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής προγραμματίζεται να συνοδευτεί και με την δημόσια υπογραφή της σχετικής σύμβασης στο Ζάππειο Μέγαρο το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης

Είναι μια απο τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ που "έκλεισε" τον Ιανουάριο του 2013 αλλά "προσέκρουσε" σε λυσσώδεις αντιδράσεις και προσφυγές κομμάτων και φορέων. Η διαγωνιστική διαδικασία είχε ξεκινήσει απο τις 6 Μαρτίου του 2012 με την δημοσίευση από το ΤΑΙΠΕΔ της "Πρόσκλησης Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση ακινήτου στην περιοχή Κασσιόπη της Νήσου Κέρκυρας".

Χρειάστηκαν δηλαδή 4 χρόνια και 9μήνες για να ολοκληρωθεί. Όχι το έργο. Η διαδικασία παραχώρησης μόνο. Απο τότε μέχρι σήμερα κυβέρνησαν την χώρα τρείς υπηρεσιακές και τρεις κανονικές (sic) κυβερνήσεις. Η περίπτωση της Κασσιόπης περνά έτσι στην Ιστορία ως ένα θλιβερό αρνητικό ρεκόρ απο μια χώρα που δίψα περισσότερο ίσως απο οιαδήποτε άλλη για ξένες επενδύσεις.

Πρόκειται για άμεση επένδυση σε δημόσια γη συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκ. Ευρώ αφορούν στο οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας, επιπλέον 2,3 εκ. ευρώ αφορούν στη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕ∆ στην μελλοντική υπεραξία του ακινήτου μετά από 6 χρόνια, ενώ σε 75 εκ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο

Η συνολική έκταση του ακινήτου στον Ερημίτη της Κασσιόπης ανέρχεται σε 490.000 τ.μ., εκ των οποίων άνω των 320.000 τ.μ. θα παραμείνουν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό. Στην υπόλοιπη έκταση, ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει περίπου 35.000 τ.μ. για ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Η NCH Capital έχει έδρα την Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων με έμφαση στο real estate, την πρωτογενή παραγωγή και το private equity και λειτουργεί 21 επενδυτικά κεφάλαια. Η NCH εχει δρομολογήσει τη δημιουργία παραθεριστικού – τουριστικού χωριού που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων 180 κλινών, 84 τουριστικές κατοικίες με 123 διαμερίσματα, μαρίνα δυναμικότητας 57 σκαφών και μονάδες αφαλάτωσης, επεξεργασίας λυμάτων όπως και έργα αναβάθμισης και προστασίας της δασικής έκτασης και των μικρών υγροτόπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή