Αυξήθηκαν κατά 13% οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη το 2015

Αυξήθηκαν κατά 13% οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη το 2015

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήθηκαν το 2015 οι δαπάνες της χώρας στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης (Ε&Α). Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς οι δαπάνες Ε&Α ανήλθαν σε 1,64 δισ. ευρώ. Σημείωσαν έτσι αύξηση κατά 13% σε σχέση με το 2014. Ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν στο 0,96% από 0,84% που ήταν την προηγούμενη χρονιά και 0,81% που ήταν το 2013.

Σύμφωνα με το ΕΚΤ, την πιο μεγάλη ώθηση στην αύξηση των δαπανών E&A έδωσε το ΕΣΠΑ (+25%). Σύμφωνα με τη διευθύντριά του Εύη Σαχίνη, αυτή η αύξηση θεωρείται φυσιολογική, με δεδομένο ότι το ΕΣΠΑ είναι ένα οπισθοβαρές επενδυτικό πρόγραμμα. Ωστόσο, σημαντική ήταν και η αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας τόσο από την πλευρά των ιδιωτικών επιχειρήσεων (+20,4% σε σχέση με το 2014), αλλά και των δράσεων που χρηματοδοτεί ο κρατικός προϋπολογισμός (+6,3%).

Σύμφωνα με την κ. Σαχίνη, η αύξηση αυτή της δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού κάλυψε μόνον ένα μέρος από την απώλεια που σημειώθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια (2011-2014), λόγω της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, η αύξηση εκεί της δαπάνης σε δράσεις Ε&Α αποδίδεται στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό.

Η σημαντική αύξηση της δαπάνης Ε&Α στην Ελλάδα μεταφράζεται και σε βελτίωση της σχετικής θέσης της χώρας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη 16η θέση ως προς τις δαπάνες Ε&Α και στην 20ή θέση σε ό,τι αφορά την Ενταση Ε&Α, δηλαδή τις δαπάνες Ε&Α ως προς το ΑΕΠ της χώρας. Ειδικά σε ό,τι αφορά το τελευταίο, η θέση της χώρας έχει βελτιωθεί σημαντικά, εξαιτίας και της σημαντικής πτώσης του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το ΕΚΤ, η μεγαλύτερη συνεισφορά στον τομέα της Ε&Α, έχει ο τομέας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εκεί πραγματοποιήθηκαν δαπάνες Ε&Α ύψους 643,8 εκατ. ευρώ (0,37% του ΑΕΠ). Στον τομέα των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν δαπάνες 561,4 εκατ. ευρώ (0,32% του ΑΕΠ), ενώ στον κρατικό τομέα 465,5 εκατ. ευρώ (0,26%, του ΑΕΠ). Ο τομέας των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων έχει μικρότερη συνεισφορά (13,2 εκατ. ευρώ, 0,01 του ΑΕΠ). Τέλος, η σημαντική αύξηση των δαπανών Ε&Α, σύμφωνα με το ΕΚΤ, έχει ως αποτέλεσμα την επίσης σημαντική αύξηση στην απασχόληση σε δραστηριότητες Ε&Α. Το 2015, ο αριθμός των Ισοδυνάμων Πλήρους Απασχόλησης (ΙΠΑ), αυξάνεται κατά περίπου 17% σε σχέση με το 2014, τόσο για το συνολικό προσωπικό σε Ε&Α όσο και για τους ερευνητές που αποδίδουν «θέσεις» πλήρους απασχόλησης. Ενα ΙΠΑ είναι ισοδύναμο με έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης. Το συνολικό προσωπικό σε Ε&Α το 2015 ανέρχεται σε 50.512,2 ΙΠΑ και οι ερευνητές σε 35.068,7 ΙΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή