Το ΑΕΠ της Ελλάδας θα ήταν 20% μικρότερο χωρίς την Αθήνα

Το ΑΕΠ της Ελλάδας θα ήταν 20% μικρότερο χωρίς την Αθήνα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν το 20% του ΑΕΠ της χώρας συνεισφέρει η Αθήνα, αναδεικνύοντας την υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων στην πρωτεύουσα. Επί της ουσίας, αν δεν υπήρχε η Αθήνα, το ελληνικό ΑΕΠ θα ήταν κατά 20% μικρότερο. Μάλιστα, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη, καθώς στις υπόλοιπες περιπτώσεις παρατηρείται μεγαλύτερη διάχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Institut der deutchen Wirtschaft Koln, στην οποία εξετάζεται το μέγεθος της συμβολής της οικονομικής δραστηριότητας των πρωτευουσών στο ΑΕΠ των χωρών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, αν δεν ληφθεί υπόψη το ΑΕΠ που παράγεται στην Αθήνα, τότε το συνολικό ΑΕΠ της χώρας θα ήταν 19,9% μικρότερο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Αθήνα υπολογίζεται σε περίπου 36 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι το συνολικό ΑΕΠ της χώρας υπολογίζεται σε περίπου 180 δισ. ευρώ.

Η αμέσως επόμενη χώρα στην οποία η πρωτεύουσά της «ευθύνεται» σε σημαντικό βαθμό για τη διαμόρφωση του ΑΕΠ της είναι η Γαλλία (15% παράγεται στο Παρίσι), ενώ ακολουθεί η Τσεχία (14,2% στην Πράγα), η Πορτογαλία (13,7% στη Λισσαβώνα) και η Δανία (13,3% στην Κοπεγχάγη).

Μόνον το Βερολίνο έχει αρνητική επίπτωση στο συνολικό ΑΕΠ της Γερμανίας, καθώς, αν δεν υπολογιζόταν η οικονομική δραστηριότητας της γερμανικής πρωτεύουσας, το ΑΕΠ της χώρας θα ήταν κατά 0,2% υψηλότερο από ό,τι είναι τώρα.

Το γεγονός ότι χωρίς την Αθήνα το ΑΕΠ της Ελλάδας θα ήταν κατά 19,9% μικρότερο δείχνει ότι η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από υψηλό συγκεντρωτισμό.

Οπως υποστηρίζει το γερμανικό ινστιτούτο, η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο ότι η Αθήνα αποτελεί το ιστορικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της χώρας.

Ωστόσο, το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας παράγεται στην πρωτεύουσα προκαλεί σημαντικές περιφερειακές ανισότητες και αισθητές διαφορές μεταξύ του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της πρωτεύουσας και αυτού της περιφέρειας. Ενδεικτικό των εισοδηματικών ανισοτήτων που επικρατούν στην Ελλάδα είναι ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το 2013, το κατά κεφαλή ΑΕΠ ήταν:

• Στις 16.451 ευρώ στην Ελλάδα.

• Στις 22.238 ευρώ στην Αττική. Στον κεντρικό τομέα της Αθήνας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 30.933 ευρώ, στον βόρειο τομέα 25.212 ευρώ, στον δυτικό τομέα 11.277 ευρώ και στον νότιο τομέα 18.404 ευρώ.

• Στις 12.881 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

• Στις 17.422 ευρώ στο Νότιο Αιγαίο.

• Στις 12.683 ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα.

• Στις 13.298 ευρώ στην Κεντρική Ελλάδα.

• Στις 13.497 ευρώ στην Πελοπόννησο.

Επίσης, η υπερσυγκέντρωση φανερώνει ότι ενδεχομένως να απαιτείται αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση των οικονομιών των περιφερειών της χώρας. Κάτι στο οποίο όλοι οι εγχώριοι και μη οργανισμοί συμφωνούν ότι πρέπει να συμβεί ούτως ή αλλιώς, ώστε να μπορέσει η οικονομία να εξέλθει της κρίσης και να δημιουργήσει νέες βάσεις για να υποστηριχθεί η πολυπόθητη βιώσιμη ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή