Γ. Στουρνάρας: «Οι διαρκείς απειλές των πιστωτών για Grexit αποσταθεροποίησαν τη χώρα»

Γ. Στουρνάρας: «Οι διαρκείς απειλές των πιστωτών για Grexit αποσταθεροποίησαν τη χώρα»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υλοποίηση της δέσμευσης των Ευρωπαίων εταίρων μας για το χρέος με την άμεση εξειδίκευση των μέτρων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στην Ευρωαραβική Σύνοδο για τη συνεργασία και την ανάπτυξη, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στα σημαντικά επιτεύγματα της δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία έξι χρόνια, ασκώντας αυστηρή κριτική στους εταίρους για την αποσταθεροποίηση της χώρας μέσω των διαρκών απειλών για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Σε κάθε καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, ακόμη και για τεχνικά ζητήματα, ορισμένοι από τους εταίρους επέσειαν ως απειλή τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, με ανάλογες επιπτώσεις στο κλίμα που επικρατούσε στις αγορές, επέτειναν την αβεβαιότητα και επηρέασαν αρνητικά το οικονομικό κλίμα στη χώρα». Επιπλέον ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για εσφαλμένους υπολογισμούς στον σχεδιασμό των προγραμμάτων τα οποία «εξηγούν την καθυστέρηση έναντι των άλλων χωρών που εφάρμοσαν στο παρελθόν ανάλογα προγράμματα».

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε τα επιτεύγματα της μεγάλης προσαρμογής, τη θετική επίδραση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και τις δυνατότητες ισχυρής ανάκαμψης από το 2017 αν υλοποιηθεί ομαλά η εφαρμογή του προγράμματος. Αντιθέτως, σε περίπτωση καθυστερήσεων ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποίησε για τους κινδύνους. «Τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να περιορίσουν την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, την υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και την εξασθένηση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση». Πέραν αυτών, σημείωσε, υπάρχουν κίνδυνοι και αβεβαιότητες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, που οφείλονται στην έξαρση του προστατευτισμού διεθνώς, στην πιθανή επιλογή μιας αυστηρής εκδοχής του Brexit και σε ενδεχόμενη επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης.

Για να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω κίνδυνοι, τόνισε, απαιτείται:

• Επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

• Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που ανέρχονται στο 45,1% του συνόλου των ανοιγμάτων ή σε 108,7 δισ. ευρώ.

• Αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού δημόσιου χρέους.

• Χαλάρωση και τελικά κατάργηση των περιορισμών που απομένουν στην κίνηση κεφαλαίων.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «επενδυτική ευκαιρία», καθώς οι αλλαγές πολιτικής τα τελευταία χρόνια ευνοούν την ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή