«Μαξιλάρι» 2,32 δισ. ευρώ το 10μηνο στα έσοδα του προϋπολογισμού

«Μαξιλάρι» 2,32 δισ. ευρώ το 10μηνο στα έσοδα του προϋπολογισμού

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ και η καταβολή της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τον προϋπολογισμό, δημιουργώντας ένα «μαξιλάρι» 2,32 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα τον περασμένο μήνα παρουσίασαν αύξηση 21,37% έναντι του στόχου και συγκεκριμένα ανήλθαν στα 4,72 δισ. ευρώ. Τα ανωτέρω στοιχεία όπως αναφέρει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου έχουν ήδη αποσταλεί στους πιστωτές της χώρας, οι οποίοι εκτιμούν ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού θα είναι χαμηλότερα από τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου.

Η αύξηση των εσόδων τον Οκτώβριο αποδίδεται στις αυξημένες εισπράξεις από τον ΦΠΑ, στην πληρωμή της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και στην ολοένα αυξανόμενη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από τους φορολογουμένους, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται «μαύρο» χρήμα στην επίσημη οικονομία.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, τον περασμένο μήνα στον κρατικό κορβανά εισήλθαν 5,010 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,271 δισ. ευρώ. Δηλαδή εισπράχθηκαν 739 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί. Μετά τις επιστροφές φόρων ύψους 268 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 364 εκατ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 4,742 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,907 δισ. ευρώ (αύξηση 21,37%).

Στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου τα στοιχεία δείχνουν ότι τα καθαρά έσοδα υπερέβησαν τον στόχο κατά 2,32 δισ. ευρώ, καθώς εισπράχθηκαν 39,991 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 37,671 δισ. ευρώ. Η υπέρβαση είναι της τάξεως του 21,37%.

Ωστόσο, οι επιστροφές φόρου που έγιναν τον περασμένο μήνα ήταν λιγότερες κατά 96 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα το Δημόσιο επέστρεψε φόρους στους δικαιούχους 268 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 364 εκατ. ευρώ (μείωση 26,37%), ενώ στο 10μηνο οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 2,417 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,531 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 4,5%.

Με βάση τα ανωτέρω, οι προβλέψεις για υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος (0,5% του ΑΕΠ) φαίνεται ότι θα ξεπερασθεί, ενώ εκφράζεται η αισιοδοξία ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι ακόμα υψηλότερο του 0,63% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα έσοδα αυξήθηκαν εξαιτίας:

• Των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ. Συγκεκριμένα η αύξηση του συντελεστή στο 24% που ισχύει από την 1η Ιουνίου, σε συνδυασμό με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου βοήθησε σημαντικά στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, το πλαστικό χρήμα συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση των εσόδων και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

• Της είσπραξης της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

• Των αυξημένων ελέγχων (περισσότεροι από 30.000 προληπτικοί έλεγχοι) που διενεργήθηκαν στις τουριστικές περιοχές και στα νησιά το καλοκαίρι και του φόβου για κλείσιμο των καταστημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή