Απώλειες 1 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας για τους συνταξιούχους

Απώλειες 1 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας για τους συνταξιούχους

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 1 δισ. ευρώ θα χάσουν έως το 2019 οι σημερινοί συνταξιούχοι από τις μεγάλες περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις. Χθες, χιλιάδες εξ αυτών που υπέστησαν περικοπές έως και 200 ευρώ διαδήλωσαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, με την οργή να ξεχειλίζει.

Εξω από το υπουργείο Εργασίας, οι συνταξιούχοι που συμμετείχαν στη διαδήλωση της Αθήνας έκαψαν ορισμένες από τις προσωπικές επιστολές που έστειλε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος για ενημέρωσή τους ως προς τις περικοπές. Δείχνοντας τα βιβλιάριά τους και καταγγέλλοντας περικοπές-σοκ στις αποδοχές τους οι συνταξιούχοι σημείωναν ότι οι επικουρικές συντάξεις γίνονται πλέον φιλοδωρήματα.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του Δικτύου Συνταξιούχων, ο λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν έως το 2019 όσοι ήδη λαμβάνουν συντάξεις αγγίζει το 1,026 δισ. ευρώ. Επιπλέον 123 εκατ. ευρώ θα χάσουν έως το 2019 και οι νέοι συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρόεδρος του Δικτύου Νίκος Χατζόπουλος, υπάρχει οργή και αγανάκτηση για  τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων. Ειδικά για τις επικουρικές, επισημαίνει ότι οι συνολικά επτά μειώσεις που έχουν υποστεί σε σχέση με την αρχική σύνταξη (πριν από τις μνημονιακές περικοπές) αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 78%. Ο  κ. Χατζόπουλος τονίζει ότι πέραν των παραπάνω περικοπών, ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων (όπως προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλου) κρύβει «ψαλίδι» στα ήδη 2,3 εκατ. καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο έχει προσφύγει στο ΣτΕ, εκτιμά ότι η «προσωπική διαφορά» θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» που ήδη έχει θεσμοθετηθεί.

Να σημειωθεί ότι από τις περικοπές  στις επικουρικές έχουν τελικές απώλειες 248.618 συνταξιούχοι, εκ των οποίων το 47,78% ή 118.779 συνταξιούχοι έχασαν από 100 ώς 200 ευρώ τον μήνα. 

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν συνταξιούχοι από τα Ταμεία: ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), ΤΕΑΥΕΚ (Εμποροϋπάλληλοι), ΤΕΑΠΕΤΕ (υπάλληλοι Εμπορικής Τράπεζας), μισθωτοί υψηλόμισθοι με πολλά χρόνια ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΤ (υπάλληλοι Τράπεζας Πίστεως), ΚΕΑΝ (ναυτικοί). Από 50 έως 100 ευρώ έχασαν 52.676 (21,19%).

Μειώσεις έως 20 ευρώ είχαν 44.403 επικουρικές συντάξεις, που αντιστοιχούν στο 3,62% του συνόλου των δικαιούχων και στο 17,86% αυτών που είχαν μειώσεις. Από 20 έως 50 ευρώ μείωση είχαν 22.746 άτομα. Πάνω από 200 ευρώ μείωση στην επικουρική σύνταξη είδε το 4,03% των συνταξιούχων, ήτοι 10.014 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή