«Δεν κλείνει η αξιολόγηση χωρίς συμφωνία με ΔΝΤ»

«Δεν κλείνει η αξιολόγηση χωρίς συμφωνία με ΔΝΤ»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χωρίς συμφωνία στο χρέος, που θα ικανοποιεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η αξιολόγηση δεν θα είναι δυνατόν να κλείσει. Αυτό ξεκαθάρισε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας μέσα στο 2016, παρά τις δυσκολίες που θα προκύψουν.

«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι πιθανό να ολοκληρώσουμε μέσα στο 2016. Θα χρειαστούν σημαντικές προσπάθειες και δεν θα είναι εύκολο, καθώς υπάρχουν μία σειρά από θέματα που χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις» είπε ο ίδιος αξιωματούχος, αναφέροντας τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2017-2018, μεταξύ άλλων. Το Εurogroup στις 5 Δεκεμβρίου είναι το τελευταίο του 2016 και για να πάρει το «πράσινο φως» η αξιολόγηση θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το αργότερο.

Ομως, παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται στις Βρυξέλλες, ο χρόνος είναι μάλλον περιορισμένος για όλα όσα πρέπει να συμβούν σε τρεις περίπου εβδομάδες. Πέρα από την αξιολόγηση, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί, χρειάζεται να υπάρχει και συμφωνία για το χρέος που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να συμφωνήσει στη συμμετοχή του στο πρόγραμμα επί της αρχής. Στη συνέχεια, τα στελέχη του ΔΝΤ θα πρέπει να πάνε στο διοικητικό τους συμβούλιο με θετική εισήγηση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. «Ολα αυτά πρέπει να συμβούν ταυτοχρόνως» έλεγε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Είναι φιλόδοξο σχέδιο αλλά όχι αδύνατον» πρόσθεσε και ξεκαθάρισε πως αν δεν γίνει μέσα στο 2016, «δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου αν δεν συμβεί ακριβώς τότε».

Πάντως, εάν δεν ληφθεί απόφαση στις 5 Δεκεμβρίου, τότε το όλο θέμα θα πάει για τις αρχές του επόμενου έτους, δεδομένου ότι ο αξιωματούχος θεωρεί τεχνικά πολύ δύσκολη την πρόβλεψη έκτακτης συνεδρίασης του Εurogroup εντός του Δεκεμβρίου. Στο τέλος της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ και όχι νωρίτερα, καθώς πρέπει να συμπεριλάβει μία σειρά από παραμέτρους που θα είναι γνωστές μόνο στο τέλος όπως ποιοι θα είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι που θα υπάρχουν. Απέδωσε, ακόμη, τα περί ανοίγματος του ασφαλιστικού στη δεύτερη αξιολόγηση σε μεταφραστικό λάθος, καθώς δεν ανοίγει το ασφαλιστικό αλλά ότι θα συζητηθεί η αναδιαμόρφωση των προνοιακών επιδομάτων.

Και ενώ ακόμα συνεχίζεται η δουλειά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αυτά πρέπει επίσης να πάρουν την έγκριση των κρατών-μελών και πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, καθώς η συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου ξεκαθαρίζει ότι η εφαρμογή τους πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, «δηλαδή από τώρα μέχρι κάποια στιγμή μέσα στο 2018» όπως είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή