Ετήσια αύξηση των εξαγωγών κατά 16,6% τον Σεπτέμβριο

Ετήσια αύξηση των εξαγωγών κατά 16,6% τον Σεπτέμβριο

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση 16,6% κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Σεπτέμβριο του 2016 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών παρατηρείται επίσης σημαντική αύξηση της τάξεως του 12%. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο φετινός Σεπτέμβριος συγκρίνεται με τον περυσινό, τον τρίτο κατά σειρά μήνα που ήταν σε ισχύ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, γεγονός που συνέβαλε στην υποχώρηση των εξαγωγών, λόγω κυρίως των προβλημάτων στην εισαγωγή πρώτων υλών. Αλλωστε, η σταδιακή αύξηση των εξαγωγών –μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών– σε σχέση με τον εκάστοτε αντίστοιχο μήνα έχει ξεκινήσει να καταγράφεται από τον Ιούλιο και έπειτα.

Αντιθέτως, το πρώτο εξάμηνο του 2016 είχε καταγραφεί μείωση των εξαγωγών σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2015, περίοδο κατά την οποία δεν είχαν επιβληθεί ακόμη τα capital controls. Η αύξηση κατά 16,6%, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αποδίδεται στην αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου έπειτα από μακρά περίοδο πτώσης.

Η μεγάλη ανάκαμψη των εξαγωγών τον Σεπτέμβριο είχε ως αποτέλεσμα να περιορισθούν οι απώλειες σε επίπεδο εννεαμήνου. Ετσι, ενώ στο οκτάμηνο οι εξαγωγές υποχωρούσαν κατά 6,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2015, στο εννεάμηνο υποχωρούν κατά 3,7%. Μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές στο εννεάμηνο καταγράφουν αύξηση 1% ενώ στο οκτάμηνο εμφάνιζαν μείωση κατά 0,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή