Το ΔΝΤ συνδέει τη ρύθμιση χρέους με προαπαιτούμενα μέτρα

Το ΔΝΤ συνδέει τη ρύθμιση χρέους με προαπαιτούμενα μέτρα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων δηλαδή με ένα νέο μνημόνιο μετά το τέλος του υφιστάμενου «έδειξε» το ΔΝΤ. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου κ. Τζέρι Ράις δήλωσε ότι το ΔΝΤ καλωσορίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Οπως είπε, το ΔΝΤ για να αξιολογήσει τα μέτρα αυτά και την επίπτωσή τους στο χρέος της χώρας, δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν εκ των προτέρων. Τα μέτρα αυτά θα μπορούν να εφαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδο που θα επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Σημειώνεται ότι το Eurogroup έχει πει πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν, αν χρειαστεί, μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος το 2018.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του το ΔΝΤ πρέπει να γνωρίζει το εύρος και το είδος των μέτρων αυτών.

Επανέλαβε ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αναπροσαρμογή των στόχων για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα τη Ελλάδος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μη χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Οπως είπε, τα μέτρα που περιλαμβάνει το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι συμβατά με τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ. Οι εκτιμήσεις του Ταμείου για το χρέος θα δημοσιοποιηθούν τον επόμενο μήνα, στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι όσο το συντομότερο καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του ΔΝΤ, της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων για το νέο πρόγραμμα, τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους.

Σοβαρή αποκλιμάκωση του ελληνικού spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) σημειώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της εγχώριας αγοράς ομολόγων (ΗΔΑΤ), καθώς υποχώρησε σε χαμηλό των τελευταίων έξι μηνών στις 689 μονάδες βάσης. Πρόκειται για επίπεδα που συνάντησε η αγορά στη συνεδρίαση της 25ης Μαΐου 2016. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει εντός του 2017 να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αντίθετα, τα 10ετή ομόλογα στην Ευρώπη παρουσίασαν αύξηση των αποδόσεων στα υψηλά των τελευταίων έξι μηνών, με τους επενδυτές να εκτιμούν πως ο προστατευτισμός στις εμπορικές πολιτικές του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου και οι δημοσιονομικές δαπάνες που εξήγγειλε στην πρώτη του ομιλία, θα δώσουν ώθηση στον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, οι αποδόσεις των γερμανικών και γαλλικών ομολόγων αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, ενώ των αντίστοιχων ισπανικών τίτλων στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώθηκε στο 0,31%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,92%, του ισπανικού στο 1,40% και του πορτογαλικού στο 3,40%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς συνέχισε την πτωτική πορεία των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων και διαπραγματεύθηκε στο 7,20%. Επίσης, το ετήσιο κρατικό ομόλογο είχε απόδοση στο 4,75% και το 3ετές κρατικό ομόλογο παρουσίασε απόδοση 7,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή