ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τα… έτοιμα η πληρωμή συντάξεων Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου

12s4etea

Στην κρισιμότερη περίοδο του έτους εισέρχονται τα ασφαλιστικά ταμεία, που λόγω των συνεχώς διευρυνόμενων ελλειμμάτων και προκειμένου να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες για την πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου 2016 και Ιανουαρίου 2017 καταφεύγουν στις γνωστές και δοκιμασμένες λύσεις του παρελθόντος. Ρευστοποιήσεις περιουσίας, δανεισμός από τον ειδικό λογαριασμό του ασφαλιστικού κουμπαρά (ΑΚΑΓΕ), πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθυστέρηση στην απόδοση οφειλών προς τρίτους και αναστολή ή επιβράδυνση στην έκδοση νέων συντάξεων βρίσκονται ήδη στη φαρέτρα των διοικήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΟΑΕΕ, που αντιμετωπίζει λόγω δραματικής μείωσης των εσόδων του το μεγαλύτερο πρόβλημα, υπερκάλυψε το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης του τρέχοντος έτους μέσα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Αναλυτικά, στον κρατικό προϋπολογισμό είχαν εγγραφεί ως κρατική χρηματοδότηση για το σύνολο του έτους 834 εκατ. ευρώ και έως τον Σεπτέμβριο είχε λάβει 835 εκατ. ευρώ (100,1%) για να μπορέσει να καταβάλει συντάξεις. Ηδη έχει υπογραφεί η αναγκαία κοινή υπουργική απόφαση για πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 350 εκατ. ευρώ, από τον «υπο-κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) για να ολοκληρωθεί η χρονιά χωρίς προβλήματα.

Σε λιγότερο δυσχερή θέση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού, βρίσκεται το ΙΚΑ. Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας και βασικός πυλώνας του νέου ΕΦΚΑ, έχει αξιοποιήσει στο εννεάμηνο το 83,9% του συνόλου της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης. Ειδικότερα, έως τον Σεπτέμβριο το ΙΚΑ έλαβε 1,86 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης ανέρχεται στα 2,217 δισ. ευρώ. Στην ουσία πρέπει να καταφέρει να πληρώσει τις συντάξεις έως το τέλος του έτους, αξιοποιώντας μόνο 357 εκατ. ευρώ που έχουν απομείνει από το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης, μαζί βέβαια με τα έσοδα από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, τα οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είναι σημαντικά αυξημένα. Τα αναγκαία πρόσθετα κονδύλια που απαιτούνται έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα αναζητηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό ως πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά και από τη συνηθισμένη τακτική «παγώματος» στις πληρωμές άλλων υποχρεώσεων, όπως είναι η απόδοση των παρακρατηθέντων εισφορών στον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΔ (οφείλει από 1,1 δισ. ευρώ) αλλά και η έκδοση συντάξεων που βρίσκονται σε αναμονή (60.493 κύριες και 61.654 επικουρικές).

Ομόλογα αξίας 70 εκατ. ευρώ θα ρευστοποιήσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) προκειμένου να καταβάλει στην ώρα τους και χωρίς περικοπές τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2016 αλλά και Ιανουαρίου 2017. Αυτό αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, με τον διοικητή του ΕΤΕΑ Θανάση Καποτά να εκτιμά ότι από τα συνολικά 70 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε να ρευστοποιηθούν, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν περίπου 40 με 45 εκατ. ευρώ. Η ρευστοποίηση αποφασίστηκε να γίνει σε δύο φάσεις. Τα πρώτα 45 εκατ. ευρώ θα πρέπει να ρευστοποιηθούν από το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος έως τις 28 Νοεμβρίου, ενώ τα υπόλοιπα 25 εκατ. ευρώ, εφόσον χρειαστεί, θα ρευστοποιηθούν έως τις 12 Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι, βάσει της απόφασης του Δ.Σ. του ΕΤΕΑ, οι  επικουρικές  συντάξεις Ιανουαρίου 2017 θα πληρωθούν πριν από την Πρωτοχρονιά.