Αρχίζουν οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών – Τα «αγκάθια» στο δρόμο για την 5η Δεκεμβρίου

Αρχίζουν οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών – Τα «αγκάθια» στο δρόμο για την 5η Δεκεμβρίου

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεχνικό επίπεδο από σήμερα και με τους επικεφαλής της τρόικας από αύριο (ή το αργότερο την Τετάρτη) ξεκινούν οι επαφές της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας.

Στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) για την δεύτερη αξιολόγηση έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα στις 21 Νοεμβρίου και δεν αποκλείεται να επιστρέψουν μετά τις 28 του μήνα εάν κριθεί απαραίτητο από το Euroworking Group που συνεδριάζει εκείνη την ημέρα.

Στην ατζέντα του ελέγχου τα «αγκάθια» είναι γνωστά. Πρόκειται για:

– Το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2017

– Τη συμφωνία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που περνά μέσα από τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) για το 2018, αλλά και από τη συμφωνία για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2019 και μετά.

– Τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ομαδικών απολύσεων δεσπόζουν στις διαπραγματεύσεις.

– Τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα πρέπει να προχωρήσει τόσο η οργάνωση του νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ορισμός διοικητικού συμβουλίου και κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού), όσο και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μέσω της έναρξης των διαδικασιών για τις περιπτώσεις των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ.

– Εξωδικαστικός συμβιβασμός. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να κλείσει γρήγορα, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος με τα "κόκκινα" δάνεια.

Πέραν αυτών, στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν να διαπιστώσουν και τη θέση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις διαπραγματεύσεις. Εκτιμούν ότι αυτή την εβδομάδα θα γίνει αντιληπτό τι θέση θα τηρήσει το Ταμείο στα θέματα της αξιολόγησης, αλλά πιθανότατα και οι προθέσεις του αναφορικά με το θέμα του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή