Σημάδια ανόδου στα ενοίκια καταστημάτων σε δημοφιλείς οδούς της Αττικής

Σημάδια ανόδου στα ενοίκια καταστημάτων σε δημοφιλείς οδούς της Αττικής

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στην ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου των τιμών ενοικίασης βρίσκεται η αγορά των εμπορικών καταστημάτων στην Αττική, καθώς έχουν αρχίσει να καταγράφονται τα πρώτα σημάδια ανόδου των τιμών στις δημοφιλέστερες οδούς, ενώ παράλληλα συρρικνώνεται σταδιακά και το απόθεμα των κενών καταστημάτων. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Colliers International, το μέσο ενοίκιο ενός καταστήματος στην Αθήνα διαμορφώνεται σε 130 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, με τους αναλυτές της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων να εκτιμούν ότι η τάση θα παραμείνει ελαφρώς πτωτική κατά τη διάρκεια του προσεχούς 12μήνου.

Σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τα ενοίκια των καταστημάτων στην Ελλάδα κρίνονται ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, καθώς υπολείπονται των υπόλοιπων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 240 και 220 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα, στη δε Ρώμη σε 570 ευρώ/τ.μ. Επίσης, στην Κωνσταντινούπολη, το κόστος αγγίζει τα 145 ευρώ/τ.μ.

Ωστόσο, σύμφωνα με φορείς του κλάδου, η κάμψη των ενοικίων καταστημάτων αφορά πλέον μόνο τις δευτερεύουσες οδούς και περιοχές χαμηλής εμπορικότητας. Την τάση αυτή καταγράφει πλέον και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγες μέρες, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, οι τιμές ενοικίασης υποχώρησαν κατά μόλις 0,3% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο ρυθμός μείωσης των ενοικίων καταστημάτων επιβραδύνθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα εξάμηνα (-2,3% το πρώτο εξάμηνο του 2015 και -3,0% το δεύτερο εξάμηνο του 2015).

Κοινή διαπίστωση των αλυσίδων είναι ότι τα εμπορικότερα σημεία του Λεκανοπεδίου θα καλυφθούν στο σύνολό τους κατά τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα η τρέχουσα χρονική συγκυρία να κρίνεται ως η καταλληλότερη για να τοποθετηθούν στην αγορά, καθώς τα ενοίκια παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, έχοντας υποχωρήσει από 40% έως 60% σε ορισμένες περιπτώσεις. Πλέον, σε περιπτώσεις όπως η οδός Ερμού, τα ενοίκια αυξάνονται πλέον με ρυθμό άνω του 5% ετησίως και διαμορφώνονται σήμερα σε 190 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο (από 150-160 ευρώ/τ.μ. στο απόγειο της κρίσης), ενώ σύμφωνα με αναφορές από μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω αγορά, σε ορισμένες συναλλαγές δόθηκε ακόμα και «αέρας», κάτι που είχε να συμβεί πριν από την οικονομική κρίση.

Αλλο ένα δείγμα της βελτίωσης των συνθηκών είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων συρρικνώνεται στα εν λόγω σημεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οδός Ερμού, όπου, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2016) τα κενά καταστήματα είναι πλέον μόλις 10,8%, από 12% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014. Μάλιστα, η Ερμού καταγράφει και ένα από τα χαμηλότερα σχετικά ποσοστά στο σύνολο της αγοράς. Χαμηλή παραμένει η διαθεσιμότητα καταστημάτων στην Πατριάρχου Ιωακείμ (9,8%) στο Κολωνάκι, στην Αθηνάς (9,6%), στη Σωτήρος Διός στον Πειραιά (7,5%) και στη λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου Α΄ (8,7%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή