Επανεκκίνηση στην έκδοση νέων συντάξεων

Επανεκκίνηση στην έκδοση νέων συντάξεων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία, με την οποία αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία έκδοσης συντάξεων που βρίσκονται σε αναμονή από 3 μήνες έως και 3 χρόνια και να πληρωθούν εντός του 2017 περισσότερες από 100.000 νέες συντάξεις από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Προβλέπει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων με ποσό έως και 859 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Πρόκειται στην ουσία για ένεση ρευστότητας προς τον ΕΦΚΑ προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν οι 102.833 κύριες συντάξεις που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (στοιχεία 31/9/2016). Η εκτιμώμενη δαπάνη για την πληρωμή του συνόλου των συντάξεων αυτών εκτιμάται από το υπουργείο Εργασίας σε 991,93 εκατ. ευρώ. Με την τροπολογία που υπογράφει η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μαζί με τους συναρμόδιους υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, αναμένεται να υπάρξει σχεδόν πλήρης αποπληρωμή των υποχρεώσεων μέσα σε 9 μήνες, αρχής γενομένης με τις πληρωμές στο τέλος Ιανουαρίου 2017. Η τροπολογία κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών και ξεκαθαρίζει ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί το ελληνικό Δημόσιο, σε περίπτωση που οι φορείς δεν χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσόν.

Αναλυτικά, ορίζεται ότι τα Ταμεία μπορούν να επιχορηγούνται εκτάκτως για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, εφόσον έχουν παρέλθει 90 ημέρες από την υποβολή τους και δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης. Παράλληλα, συμπληρώνεται η προβλεπόμενη εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Οικονομικών (σχετικά με την επιχορήγηση των λοιπών φορέων) με τον καθορισμό της διαδικασίας και των προθεσμιών επιστροφής στον κρατικό προϋπολογισμό της επιχορήγησης που δεν χρησιμοποιείται για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους. Σε περίπτωση που οι προθεσμίες επιστροφής (από Ταμεία και λοιπούς φορείς) παρέλθουν άπρακτες, ποσό αντίστοιχου ύψους με το ποσό της επιστροφής δύναται να παρακρατείται από μεταβιβάσεις προς αυτούς. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2017, από την έκτακτη επιχορήγηση των Ταμείων για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, το ύψος της οποίας εκτιμάται στο ποσόν των 859 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή