Πρόβλεψη για πλεόνασμα άνω του 1,8% του ΑΕΠ το 2017

Πρόβλεψη για πλεόνασμα άνω του 1,8% του ΑΕΠ το 2017

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιχείρημα τη διατήρηση της υπεραπόδοσης των εσόδων, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή τη Δευτέρα το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2017 με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα που ενδεχομένως να είναι υψηλότερη εκείνης του προσχεδίου. Αυτή τη στιγμή, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την τρόικα για την οριστικοποίηση των μεγεθών του προϋπολογισμού και στο ελληνικό στρατόπεδο κυριαρχεί η αισιοδοξία ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αποδεχθούν τα στοιχεία των εσόδων και τη θετική επίπτωση αυτών στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως της πορείας των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει δώσει στοιχεία στους εκπροσώπους των δανειστών για το τι μέρος της υπεραπόδοσης των εσόδων είναι μόνιμου χαρακτήρα. Και βάσει αυτών των στοιχείων εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα μπορούσε τελικά να είναι υψηλότερο του 1,8% του ΑΕΠ που προβλεπόταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται πως πριν από την παρουσίαση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών είχε επεξεργαστεί σενάριο που ανέβαζε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση, όμως, είχε αποφασίσει τότε να εγγράψει επιπλέον δαπάνες στον προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ για κοινωνική πολιτική, μειώνοντας την εκτίμηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,8% του ΑΕΠ. Σημειώνεται πως ο μνημονιακός στόχος είναι ακόμα χαμηλότερος και προβλέπει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ.

Εκτοτε, στο υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσαν ότι η πορεία των φορολογικών εσόδων ξεπέρασε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τους στόχους. Ετσι, θεωρούν ότι έχει δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» για τον προϋπολογισμό του 2017.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της τρόικας συνεχίζουν να εξετάζουν τα στοιχεία για την υπεραπόδοση των εσόδων, ώστε να διαπιστώσουν τι μέρος της μεταφέρεται και στο 2017.

Πέραν αυτών, οικονομικό επιτελείο και τρόικα έχουν μπροστά τους και τη δύσκολη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Για να οριστικοποιηθεί το Μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να συμφωνηθεί ο τρόπος χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) τόσο για το 2017 όσο κυρίως για το 2018. Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι για το 2018 υπάρχει «κενό» στη χρηματοδότηση του ΚΕΑ και προτείνει την κάλυψή του από περικοπές αμυντικών δαπανών και από τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από την επισκόπηση δαπανών (spending review) ολόκληρου του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, οι θεσμοί επιμένουν στην περικοπή κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή