Υπογράφεται η ΚΥΑ για τη μείωση του ΕΚΑΣ έως και 40% από το 2017

Υπογράφεται η ΚΥΑ για τη μείωση του ΕΚΑΣ έως και 40% από το 2017

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να υπογραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα επιφέρει μειώσεις σε όλους τους εναπομείναντες δικαιούχους του ΕΚΑΣ, έως και 40%, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία καταβολής των αντισταθμιστικών μέτρων για όσους απώλεσαν εντός του 2016 παροχή άνω των 115 ευρώ. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι η υπουργική απόφαση για το ΕΚΑΣ και τον τρόπο που αυτό θα κοπεί κατά 439 εκατ. ευρώ εντός του 2017, να υπογραφεί άμεσα, καθώς είναι μία από τις πολλές αποφάσεις και εγκυκλίους για την έκδοση των οποίων οι εκπρόσωποι των πιστωτών ασκούν ασφυκτικές πιέσεις.

Το οριστικό ποσό περικοπής, όπως θα εγγράφεται και στον προϋπολογισμό του 2017 που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, θα είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που κόπηκε φέτος και προκάλεσε απώλεια εισοδήματος σε 165.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Βάσει του σχεδιασμού που θα καταγράφεται στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση, η εξοικονόμηση θα επιτευχθεί με μειώσεις στην παροχή και όχι στους δικαιούχους, γεγονός που σημαίνει ότι για κάποιους η μείωση μπορεί να φθάσει και το 40%. Μεσοσταθμικά, θα κινείται κοντά στο 15% με 20%. Στην πράξη, εφόσον επικρατήσει το σενάριο για διατήρηση των εισοδηματικών ορίων που ισχύουν και φέτος, θα μειωθεί σημαντικά το ύψος του επιδόματος σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων. Εν τω μεταξύ, με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου, εγκρίθηκαν ο πίνακας των 89.764 δικαιούχων των αντισταθμιστικών μέτρων ΕΚΑΣ όπως αυτά ψηφίστηκαν το καλοκαίρι, καθώς και η πίστωση του σχετικού ποσού που ανέρχεται σε 20,98 εκατ. ευρώ. Η απόφαση αφορά όσους απώλεσαν παροχή άνω των 115 ευρώ και η καταβολή θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας αναδρομικά για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Πρόκειται για τη χορήγηση μηνιαίας προπληρωμένης κάρτας ισόποσης με το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον δικαιούχο ή τους συνδικαιούχους του λογαριασμού καταβολής του ΕΚΑΣ χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά.

Ηδη, έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις που απαλλάσσουν από συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όλους όσοι στερήθηκαν την παροχή ΕΚΑΣ και η ισόποση με το ΕΚΑΣ οικονομική ενίσχυση σε δικαιούχους με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Ειδικά για τις περιπτώσεις συζύγων συνταξιούχων που και οι δύο στερούνται πλήρως και οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ, θα χορηγείται ως έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση στον σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα το ποσό του ΕΚΑΣ που κόπηκε. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει από τα Ταμεία στις 27 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή