Οι προσδοκίες της Αθήνας και το «τείχος» που υψώνει ο Σόιμπλε

Οι προσδοκίες της Αθήνας και το «τείχος» που υψώνει ο Σόιμπλε

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άκαμπτη στάση της Γερμανίας και ειδικότερα του υπουργού Οικονομικών της, Β. Σόιμπλε, «μπλοκάρουν» οι προσδοκίες της Αθήνας για ελαφρύνσεις σε χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα. Ο κ. Σόιμπλε ήταν από την αρχή των ελληνικών προγραμμάτων υπέρμαχος της πολιτικής λιτότητας και προώθησης μεταρρυθμίσεων έναντι οποιασδήποτε χαλάρωσης. Η διαφορά με τη σημερινή περίσταση είναι ότι έχει χάσει αρκετούς από τους συμμάχους του, ακόμα και εντός του Eurogroup.

Στην παρούσα φάση τα βασικά αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης είναι δύο:

1. Να συμφωνηθεί η δημοσιονομική χαλάρωση από το 2019 και μετά. Η τελευταία σχετική απόφαση του Eurogroup (Μάιος 2016) προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να το διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Πρόκειται για μία σκοπίμως «αφηρημένη» διατύπωση, καθώς το μεσοπρόθεσμο διάστημα επιδέχεται διάφορες ερμηνείες. Γι’ αυτό και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο πως θα πρέπει να προσδιοριστεί τι ακριβώς σημαίνει «μεσοπρόθεσμο διάστημα».

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ανατρέψει πλήρως τη συγκεκριμένη διατύπωση, υποστηρίζοντας ότι από το 2019 θα πρέπει να αρχίσει η αποκλιμάκωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αντιθέτως, η στάση της Γερμανίας έως τώρα υποδεικνύει ότι ο κ. Σόιμπλε μεταφράζει ως μεσοπρόθεσμο διάστημα μία περίοδο που καλύπτει τα επόμενα 10 χρόνια από το 2019 και μετά. Και στη στάση αυτή είναι που υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα να μην έχει κατατεθεί ακόμα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2017 – 2020.

2. Να υπάρξουν αποφάσεις για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η απόφαση του Eurogroup προβλέπει πως τα εν λόγω μέτρα θα χωριστούν σε τρεις χρονικές φάσεις: Τα βραχυπρόθεσμα (άμεσης εφαρμογής), τα μεσοπρόθεσμα (θα εφαρμοστούν στο τέλος του 2018) και τα μακροπρόθεσμα (στο μέλλον, εφόσον κριθούν απαραίτητα). Τα πρώτα θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και ως προς αυτά δεν φαίνεται να εγείρει σημαντικές αντιρρήσεις η Γερμανία, δεδομένου ότι αφορούν στην καλύτερη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, Αθήνα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζουν να προσδιοριστούν από τώρα –και να εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος, αν χρειαστεί– και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα περιλαμβάνουν κυρίως αποφάσεις για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων, κάποια επαναγορά ελληνικού χρέους και επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (SMP’s και ANFA’s). Ο κ. Σόιμπλε, όμως, αντιδρά και παραπέμπει την όποια συζήτηση επ’ αυτών των παρεμβάσεων για μετά τη λήξη του προγράμματος και των εκλογών στη χώρα του (φθινόπωρο 2017). Δηλαδή, δεν δέχεται να υπάρξει ούτε μια περιγραφή τους, όπως ζητεί η Ελλάδα και ιδίως το ΔΝΤ για να τα συμπεριλάβει στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα πρέπει να παρουσιαστεί στο εκτελεστικό του συμβούλιο τον Δεκέμβριο για να αποφασιστεί η σύναψη ή μη νέου προγράμματος με την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε χθες ότι «όλοι όσοι μιλούν τώρα για ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα δεν βοηθούν εκείνους που θέλουν μεταρρυθμίσεις». Πάντως, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα έχουν αρχίσει να συζητούνται σε τεχνικό επίπεδο, σε μία προσπάθεια να διευκολυνθεί το ΔΝΤ στην απόφαση που καλείται να λάβει τον επόμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή