Τσακαλώτος: «Κοστίζει στην Ελλάδα η καθυστέρηση ρύθμισης χρέους»

Τσακαλώτος: «Κοστίζει στην Ελλάδα η καθυστέρηση ρύθμισης χρέους»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς τους δανειστές της χώρας να μην καθυστερήσουν τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απηύθυνε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος. Με συνέντευξή του στην Wall Street Journal (WSJ) ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε μάλιστα ότι αν δεν γίνει τώρα η απομείωση του χρέους, τότε θα έχει χαθεί η καλύτερη ευκαιρία για να εξέλθει η χώρα από την κρίση.

Η συνέντευξη έγινε μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, κ. Μπ. Ομπάμα, και εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών για να οριστικοποιήσουν τις θέσεις τους έναντι της ελληνικής κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση.

«Εάν κλωτσήσουμε αυτή την απόφαση παρακάτω και πούμε “θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια” για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε και οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος. Πρόκειται για τοποθέτηση με σαφή αιχμή έναντι του Γερμανού ομολόγου του, κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα εξεταστούν το 2018 και εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Λύσεις, όχι αναβολές

Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως σε μια περίοδο που ο πολιτικός λαϊκισμός στην Ευρώπη αυξάνεται, η Ευρωζώνη θα επιβιώσει μόνο αν πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματά της και όχι «αν απλώς αναβάλει πολιτικές αποφάσεις». Παράλληλα, ο υπουργός εκτίμησε πως το να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο θα διευκόλυνε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και κατ’ επέκτασιν θα βοηθούσε στο να «ξεκλειδώσει» η πολυαναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη.

Αντιθέτως, ο υπουργός σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ τον Μάρτιο και αυτό θα απέτρεπε την επιστροφή της χώρας στις αγορές αργότερα το 2017 ή στις αρχές του 2018. «Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο να σταματήσει η διαδικασία που θα μας έβγαζε από το πρόγραμμα, κάτι που είναι κοντά» σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος επισήμανε ότι η Γερμανία δείχνει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, εάν πάρει την ελάφρυνση χρέους. «Σε κάποιο στάδιο μιας σχέσης», προσέθεσε, όμως, «πρέπει να εμπιστευτείς τον άλλον, διότι η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει τεράστιες συνέπειες».

Πέραν αυτών, ο κ. Τσακαλώτος έστρεψε τα βέλη του και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τις πιέσεις που ασκεί στην Ελλάδα να σφίξει κι άλλο το δημοσιονομικό ζωνάρι. Και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας χρειάζονται μια διαφορετική σειρά, με την ελάφρυνση χρέους και τους στόχους για τη λιτότητα να υποβάλλονται σε μια από κοινού επεξεργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή