Την Τρίτη τα πρώτα αντι-δώρα του ΕΚΑΣ σε 89.764 συνταξιούχους

Την Τρίτη τα πρώτα αντι-δώρα του ΕΚΑΣ σε 89.764 συνταξιούχους

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου θα πιστωθούν τελικά στους λογαριασμούς 89.764 συνταξιούχων που υπέστησαν περικοπές στο ΕΚΑΣ 115 ευρώ, 172,5 ευρώ ή 230 ευρώ, ποσά που αντιστοιχούν στο 30% του επιδόματος που έχασαν. Αν και η αρχική απόφαση προέβλεπε ότι η επιστροφή θα γίνει με προπληρωμένη κάρτα, τελικά τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους μέσω τραπεζικών λογαριασμών, όπως προβλέπεται στην υπουργική απόφαση με τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Ειδικότερα όσοι έπαιρναν ΕΚΑΣ 115 ευρώ τον μήνα δικαιούνται μόνο για 5 μήνες (Αύγουστος – Δεκέμβριος) 34,5 ευρώ τον μήνα (30% των 115 ευρώ). Την Τρίτη θα εισπράξουν 138 ευρώ, καθώς θα λάβουν αναδρομικά τα ποσά για τους μήνες Αύγουστο – Νοέμβριο.

Αντίστοιχα όσοι έχασαν ΕΚΑΣ ύψους 172,5 ευρώ δικαιούνται 51,75 ευρώ τον μήνα και θα εισπράξουν τώρα 207 ευρώ.

Οσοι έχασαν 230 ευρώ δικαιούνται 69 ευρώ τον μήνα και γι’ αυτό θα εισπράξουν τώρα 276 ευρώ.

Μάλιστα, με εγκύκλιό του το ΙΚΑ επισημαίνει ότι μεταξύ άλλων, εφαρμόζονται τα εξής αντισταθμιστικά μέτρα, μέχρι την τελική κατάργηση του ΕΚΑΣ στο τέλος του 2019:

α. Πλήρης απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

β. Σε περίπτωση που έπαυσε η καταβολή ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους, χορηγείται ως έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση στον σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα το ισόποσο της παροχής που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό, σύμφωνα με τα ισχύοντα κάθε έτος για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. Η σύγκριση των εισοδημάτων αυτών γίνεται στον μήνα Μάιο 2016. Επισημαίνεται ότι ένας σύζυγος δεν δικαιούται να λάβει την οικονομική ενίσχυση, εάν ο ίδιος ή ο έτερος σύζυγος ήδη λαμβάνει έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση λόγω αναπηρίας σε ποσοστό 80% και άνω. Ως ατομικό εισόδημα θεωρείται το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και τα προνοιακά βοηθήματα.

γ. Στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω (ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων) χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή που καταργήθηκε.

Σύμφωνα με το ΙΚΑ, οι έκτακτες μηνιαίες οικονομικές ενισχύσεις καταβάλλονται κατά την ημερομηνία πίστωσης της κύριας σύνταξης των δικαιούχων, αναδρομικά δε από τη χορήγηση της σύνταξης μηνός Αυγούστου 2016 και για όσο χρόνο διατηρούν το δικαίωμα να λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση.

Το δικαίωμα στα αντισταθμιστικά μέτρα θα ελέγχεται κάθε χρόνο, δεδομένου ότι εξαρτάται από το δικαίωμα στο ΕΚΑΣ.

Σε περίπτωση λάθους, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και το Δημόσιο διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν την επιστροφή χρηματικών ποσών που έχουν πιστωθεί σε λογαριασμούς δικαιούχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή