Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθούν οι διοικητικές αλλαγές στις τράπεζας μετέφερε την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά στους θεσμούς, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε η Επιτροπή Αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς και μετά την πρόσφατη αναδόμηση του διοικητικού συμβουλίου, με την εκλογή του Γιώργου Χαντζηνικολάου ως νέου προέδρου του ομίλου, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου. Σε συνέντευξή του στην «Κ», την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής και μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς Τζον Πόλσον, υπογράμμισε ότι μετά την αναδόμηση του δ.σ. «είναι πλέον έτοιμο να προχωρήσει σε μια σωστή διαδικασία, σε συμμόρφωση με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, ώστε να βρει έναν εξαιρετικά ικανό διευθύνοντα σύμβουλο». Πηγές της τράπεζας εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημερώθηκαν αναλυτικά για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις και τη διένεξη του ΤΧΣ με τη διοίκηση της τράπεζας, καθώς και τις προϋποθέσεις για την εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, έχει δηλώσει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση της σχέσης με το ΤΧΣ.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις των προηγούμενων εβδομάδων δείχνουν ότι ο ευρύτερος χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου διοικητική αναταραχή, σημάδι της γενικότερης περιδίνησης στην οποία παραμένει η χώρα. Εδώ και πολλούς μήνες, τράπεζες και ΤΧΣ βρίσκονται σε μια διαδικασία διοικητικής αναδόμησης, η οποία όμως δεν λέει να ολοκληρωθεί, τη στιγμή που η ενέργεια και η προσοχή όλων θα έπρεπε να έχουν επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που απειλούν τον κλάδο και ευρύτερα την εγχώρια οικονομία: «κόκκινα» δάνεια και ρευστότητα.

Για την ακρίβεια όχι μόνο δεν μπορούν να βρεθούν λύσεις, παρά τις πολύμηνες προσπάθειες – διαβουλεύσεις, αλλά τα προβλήματα μετατρέπονται σε χρόνια και διευρύνονται δημιουργώντας ισχυρές αιτιάσεις για την απουσία ηγεσίας, όχι μόνο εγχώρια, αλλά και σε ό,τι αφορά τους εμπλεκόμενους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει, εδώ και δέκα μήνες, με προσωρινή διοίκηση, σχεδόν ακέφαλη. Το ΤΧΣ παραμένει χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο, ενώ και η Εθνική Τράπεζα βρέθηκε σε μια άνευ προηγουμένου διοικητική κρίση: με αφορμή την επιλογή νέου προέδρου βρέθηκε υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Η απουσία ηγεσίας και σχεδίου αφήνει άπλετο χώρο σε λογιών λογιών συμφέροντα, πολιτικά, επιχειρηματικά, οικονομικά, προσωπικά κ.ά. να αποσπούν κεντρικό ρόλο και να επιδίδονται σε πόλεμο εξουσίας.

Και ενώ οι τράπεζες διοικητικά πελαγοδρομούν, την προηγούμενη εβδομάδα οι θεσμοί προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τεθεί εκ νέου ζήτημα κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, η νέα ανακεφαλαιοποίηση δεν θα γίνει με χρήματα των εταίρων. Στην περίπτωση αυτή θα γίνει σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων που προβλέπει, μεταξύ άλλων, «κούρεμα» καταθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή