Ξεκινά η στελέχωση της διοίκησης του νέου υπερταμείου

Ξεκινά η στελέχωση της διοίκησης του νέου υπερταμείου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαδικασία για τη στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου του υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. – ΕΕΣΠ) ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να προλάβει να εκπληρώσει τη μνημονιακή υποχρέωση λειτουργίας του έως τα τέλη του έτους. Η ΕΕΣΠ προχώρησε έτσι το περασμένο Σάββατο σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμβούλου για την αναζήτηση, την επιλογή και την τοποθέτηση των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου της.

Εγκριση αποκρατικοποιήσεων

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, θυγατρικής της ΕΕΣΠ, θα συνεδριάσει αύριο Πέμπτη υπό την προεδρία του εκτελούντος χρέη προέδρου του, διευθύνοντος συμβούλου Αντώνη Λεούση, προκειμένου να εγκρίνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (Asset Development Plan). Αυτό θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) έως την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Επιπλέον, και εν μέσω φημών περί πρόθεσης του υπουργείου Οικονομικών να αντικαταστήσει τον Αντ. Λεούση με το μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ Αγγελο Βλάχο, ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου, μητρικής εταιρείας του ΤΑΙΠΕΔ, Ζακ Λε Παπέ θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, άτυπη συνάντηση με τον κ. Λεούση ενδεχομένως και σήμερα, με στόχο να βάλει τέλος στην όλη φιλολογία.

Κύκλοι της αγοράς διατυπώνουν, πάντως, τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που έχουν στην αξιοπιστία και το κύρος του ΤΑΙΠΕΔ «τα παιχνίδια που παίζονται μεταξύ αντικρουόμενων κέντρων της κυβέρνησης». Αναφορά που έχει να κάνει με τη στάση του υπουργείου Οικονομικών έναντι της διελκυστίνδας ισχύος μεταξύ των τριών μελών του ΤΑΙΠΕΔ, όπου το μη εκτελεστικό μέλος Αγγ. Βλάχος φέρεται συχνά πυκνά ως διεκδικητής της προεδρίας. Το θέμα ξεκίνησε την προηγουμένη εβδομάδα, μετά την υπουργοποίηση του Στέργιου Πιτσιόρλα, οπότε και ο Αγγ. Βλάχος έθεσε θέμα νομιμότητας των αποφάσεων του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα της εκτέλεσης χρεών πρόεδρου από τον διευθύνοντα σύμβουλο, όπως ορίζει ο ιδρυτικός του νόμος.

Ζήτημα που προσώρας φάνηκε να επιλύεται με την επιστολή Ευκλ. Τσακαλώτου την Παρασκευή (κατόπιν παρέμβασης του Λε Παπέ), σύμφωνα με την οποία το Ταμείο θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί με βάση τον ιδρυτικό του νόμο αλλά και με την επιφύλαξη του ΥΠΟΙΚ να παρέμβει όποτε κρίνει στο ζήτημα.

Πλέον, όμως, το ζήτημα έχει περιέλθει σε σημείο όπου ο εκνευρισμός των επενδυτών που συμμετέχουν ή θέλουν να συμμετάσχουν σε εν εξελίξει διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ είναι έκδηλος, όπως πληροφορείται η «Κ». Και αυτό διότι το γεγονός πως δεν έχει ακόμη λειτουργήσει η μητρική του ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΕΣΠ, που έχει πλέον την αποκλειστική αρμοδιότητα διορισμού και αξιολόγησης διοικήσεων των θυγατρικών της, δημιουργεί ενδεχομένως ποικίλα νομικά ζητήματα. Ειδικά εάν αλλάξει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, οπότε και οι αποφάσεις της μπορεί να είναι ευάλωτες σε κάθε είδους προσφυγές, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

Μάχη με τον χρόνο

Υπό την πίεση των παραπάνω προβληματισμών και βέβαια του μνημονιακού χρόνου, η ΕΕΣΠ, και ειδικότερα το εποπτικό της συμβούλιο που έχει ήδη συγκροτηθεί σε σώμα, «τρέχει» τώρα τη διαδικασία για την τοποθέτηση των μελών του διοικητικού συμβούλιου της. Οπως προβλέπεται από το καταστατικό της ΕΕΣΠ, οι αποφάσεις του εποπτικού συμβουλίου λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία τεσσάρων μελών, κάτι που ισοδυναμεί με δικαίωμα βέτο των δανειστών που έχουν τοποθετήσει τα δύο εξ αυτών, όπως βέβαια και της ελληνικής πλευράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή