5 άδειες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων έως το τέλος του έτους

5 άδειες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων έως το τέλος του έτους

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε άδειες σε εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να έχουν χορηγηθεί έως τα τέλη του χρόνου από την ΤτΕ, η οποία θα πρέπει παράλληλα να επαναξιολογήσει το θεσμικό πλαίσιο, προτείνοντας τις αναγκαίες αλλαγές για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης οφειλών που είναι σε καθυστέρηση.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων είναι υψηλά στην ατζέντα των παρεμβάσεων που θα πρέπει να υπάρξουν το επόμενο διάστημα, όπως αυτές περιγράφονται στο προσχέδιο της συμφωνίας με τους πιστωτές, με αιχμή την επανεξέταση του νόμου και την άρση των εμποδίων που έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα, αλλά και τη θεσμοθέτηση όλων των αναγκαίων φορολογικών μέτρων που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη αυτής της αγοράς. Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη σχετική αγορά, ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να αποκτούν τα δάνεια που θα διαχειριστούν, αλλά και να δραστηριοποιηθούν ενεργότερα στην αγορά ακινήτων, θεωρώντας ότι το θεσμικό πλαίσιο που τις προσδιορίζει αμιγώς ως εταιρείες διαχείρισης είναι δεσμευτικό.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται πλήθος προαπαιτουμένων για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, παραπέμποντας σε ένα ασφυκτικό τετράμηνο, καθώς το σύνολο όλων αυτών των πρωτοβουλιών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και τον Μάρτιο του 2017, με τις προθεσμίες να τρέχουν από τον επόμενο κιόλας μήνα. Μεταξύ αυτών είναι:

• Η οριστικοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων που θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των μη συστημικών τραπεζών έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2016 με προοπτική η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2017.

• Η στενή παρακολούθηση και αξιολόγηση των στόχων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2016 με στόχο τη λήψη διορθωτικών κινήσεων έως τον Φεβρουάριο του 2017.

• Η θεσμοθέτηση της απαλλαγής από τις ποινικές ευθύνες των τραπεζικών στελεχών.

• Η τροποποίηση του νόμου σε ό,τι αφορά τα κίνητρα για τη φορολογική αντιμετώπιση των ζημιών από τις διαγραφές δανείων έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016.

• Η λήψη μέτρων για την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.

• Η οριστικοποίηση του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, με μέριμνα για την ένταξη επιχειρήσεων που έχουν χρέη πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο σε τράπεζες, αλλά και Δημόσιο.

• Η αλλαγή του νόμου για την προπτωχευτική διαδικασία με την υπέρβαση των εμποδίων που θέτουν οι μη συνεργάσιμοι μέτοχοι και η ενεργοποίηση του επαγγέλματος του διαχειριστή αφερεγγυότητας έως τον Μάρτιο του 2017.

• Η διαμόρφωση έως τον Ιανουάριο του 2017 από την ΤτΕ ενός οδικού χάρτη για τη σταδιακή απελευθέρωση των capital controls, η καταγραφή των επιπτώσεων και η αξιολόγηση της εμπιστοσύνης των καταθετών.

• Η δημιουργία έως τον Σεπτέμβριο του 2017 Μητρώου Ακινήτου και Γραφείου Πίστης, δηλαδή βάσεων δεδομένων για την καταγραφή όλων των συναλλαγών ακινήτων και όλων των χρεών που έχουν οι ιδιώτες αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή