Επιφυλάξεις επί του προϋπολογισμού από Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Επιφυλάξεις επί του προϋπολογισμού από Δημοσιονομικό Συμβούλιο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις βασικές επιφυλάξεις σχετικά με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2017 διατυπώνει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ). Σύμφωνα με τη γνώμη του επί του προϋπολογισμού που απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, οι επιφυλάξεις του ΕΔΣ είναι οι εξής:

1. Δεν είναι προβλέψιμο πώς η μετάβαση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θα επηρεάσει την εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών και τον έλεγχο των αντίστοιχων δαπανών (συντάξεις και λοιπές παροχές).

2. Υπάρχει ανησυχία για το κατά πόσον η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών δεν θα αναδείξει αυξημένες καταπτώσεις εγγυήσεων από δάνεια εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο.

3. Η δυνατότητα είσπραξης των σημαντικά αυξημένων εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, του ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, συναρτάται απόλυτα από την πραγμάτωση των αισιόδοξων μακροοικονομικών προβλέψεων.

Σύμφωνα με το ΕΔΣ, η μεγάλη βελτίωση του πρωτογενούς αποτελέσματος σε σχέση με το 2016 εντοπίζεται αποκλειστικά στον κρατικό προϋπολογισμό (Κ.Π.) και οφείλεται κυρίως στα φορολογικά μέτρα που λήφθηκαν τον Μάιο του 2016, πολλά από τα οποία θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2017. Ωστόσο, το ΕΔΣ προειδοποιεί πως «το σύνολο αυτών των μέτρων αποσκοπεί στη διασφάλιση της επίτευξης του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά δεν προάγει τον κύριο στόχο που θα πρέπει να είναι η επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά».

Μάλιστα, αναφέρει ότι αντίθετα με την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού, οι άλλες τρεις συνιστώσες της γενικής κυβέρνησης (Νομικά Πρόσωπα και ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και ΟΚΑ) εμφανίζουν επιδείνωση του πρωτογενούς πλεονάσματός τους, σε σχέση με το 2016.

Επίσης, σημειώνει ότι η βελτίωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού το 2017 έναντι του 2016 εντοπίζεται στην καθαρή αύξηση των φορολογικών εσόδων, στην απουσία ανάληψης χρεών, στα αυξημένα έσοδα από εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων και στη σημαντική μείωση των καταπτώσεων εγγυήσεων σε σχέση με το 2016.

Επισημαίνει, δε, πως «η επίτευξη του στόχου των φορολογικών εσόδων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης, η άνοδος των λιανικών τιμών, η άνοδος της απασχόλησης, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος κ.λπ.», χαρακτηρίζοντας «αισιόδοξες» τις σχετικές προβλέψεις. Και καταλήγει αναφέροντας ότι «τα περιθώρια για αποκλίσεις είτε στα έσοδα είτε στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ή στις υπόλοιπες συνιστώσες της γενικής κυβέρνηση είναι πολύ μικρά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή