Τα προαπαιτούμενα στις αποκρατικοποιήσεις για να κλείσει η αξιολόγηση

Τα προαπαιτούμενα στις αποκρατικοποιήσεις για να κλείσει η αξιολόγηση

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκκίνηση των διαδικασιών πρόσληψης συμβούλων με στόχο τη διάθεση όλων των σημαντικών συμμετοχών του ΤΑΙΠΕΔ σε δημόσιες επιχειρήσεις ζητάει ως προαπαιτούμενο το αναθεωρημένο σχέδιο μνημονίου που συντάσσεται. Συγκεκριμένα, ζητείται η έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 17% της ΔΕΗ, του 5% του ΟΤΕ, του 34% των ΕΛΠΕ, του 11% της ΕΥΔΑΠ και του 23% της ΕΥΑΘ. Επίσης, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης του 30% των μετοχών που κατέχει στον ΔΑΑ. Στην πραγματικότητα, το αναθεωρημένο μνημόνιο καλεί την ελληνική πλευρά να υλοποιήσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ψήφιση του μνημονίου από το καλοκαίρι του 2015 και το οποίο επικαιροποιήθηκε τον περασμένο Μάιο. Ετσι, για το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι θεσμοί θέτουν εκ νέου μια δεκάδα προαπαιτουμένων, ορισμένα εκ των οποίων η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να υλοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό. Ειδικότερα, τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι πιστωτές είναι:

1. Το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινάει τη διαδικασία πρόσληψης συμβούλων για τους διαγωνισμούς-κλειδιά που απομένουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ΕΛΠΕ, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, των εταιρειών υδάτων (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ) και του ΟΤΕ.

2. Η εταιρεία Εγνατία Οδός Α.Ε. θα ξεκινήσει διαδικασία κατασκευής τριών σταθμών διοδίων (Βενέτικο, Θεσσαλονίκη, Αλιάκμονας). Για τους τρεις εναπομείναντες σταθμούς (Ασπροβάλτα, Καβάλα, Στρυμωνικό), το υπουργείο Ενέργειας θα εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις που θα εγκρίνουν τους περιβαλλοντικούς όρους. Η εταιρεία θα οριστικοποιήσει την προκήρυξη του διαγωνισμού κατασκευής των τριών σταθμών.

3. Οι Αρχές, σε συνεργασία με τους επενδυτές, κλείνουν το θέμα των διατηρητέων κτιρίων και αρχαιολογικών θεμάτων στο Ελληνικό. Το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης εκδίδει επίσημη απόφαση πάνω στο προτεινόμενο Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης, το οποίο τίθεται σε διαβούλευση. Υιοθετείται νέο πλαίσιο που αφορά την έκδοση άδειας καζίνο.

4. Οι Αρχές θα διασφαλίσουν την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ βάσει της υφιστάμενης προκήρυξης του διαγωνισμού, ακολουθώντας τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

5. Οι Αρχές ολοκληρώνουν όλες τις κυβερνητικές ενέργειες μέχρι τον Νοέμβριο που έχουν αναγνωριστεί από τους θεσμούς και το ΤΑΙΠΕΔ.

6. Οι Αρχές αναθεωρούν τη νομοθεσία για την ΥΠΑ με βάση την Αναφορά Συμμόρφωσης του Οκτωβρίου 2016.

7. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους θεσμούς, ολοκληρώνει τον εσωτερικό κανονισμό του νέου υπερταμείου (ΕΔΗΣ). Παράλληλα, οι Αρχές και οι θεσμοί θα συμφωνήσουν σχετικά με τις διαδικασίες καθορισμού των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν στο νέο υπερταμείο. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους ποια περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα ή ΔΕΚΟ, θα εξαιρεθούν από την ΕΔΗΣ.

8. Το Εποπτικό Συμβούλιο θα ολοκληρώσει την επιλογή του Δ.Σ. στην ΕΔΗΣ.

9. Το ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσει τα μικρά αεροδρόμια και τα μικρά λιμάνια που δεν σκοπεύει να αξιοποιήσει το ίδιο. Η διαχείριση των προαναφερόμενων περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστεί από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι να καταστεί λειτουργική η ΕΔΗΣ.

10. Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διαδικασία για την πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου που θα προετοιμάσει έκθεση σχετική με το μέλλον αξιοποίησης της ΕΑΒ.

Παράλληλα με την υλοποίηση των προαναφερόμενων προαπαιτουμένων, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο τη διαδικασία πώλησης του 30% του ΔΑΑ. Επίσης την ίδια περίοδο (Μάρτιος 2017) ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκδίδει τις σχετικές αποφάσεις που θα θέσουν σε λειτουργία όλα τα διόδια της Εγνατίας Οδού που έχουν κατασκευαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή