Πιθανή η συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου εκτιμά ο Γ. Στουρνάρας

Πιθανή η συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου εκτιμά ο Γ. Στουρνάρας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μπορεί να «βγει λευκός καπνός» για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Στουρνάρας. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, δήλωσε επίσης ότι θα ήταν σκόπιμο να προσδιοριστούν από τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έστω κι αν αυτά θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος (2018).

«Ολα είναι έτοιμα για την 5η Δεκεμβρίου», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να κλείσει η αξιολόγηση, επομένως είναι πολύ πιθανόν να βγει λευκός καπνός». Παρ’ όλα αυτά, έσπευσε να επισημάνει ότι σε κάθε περίπτωση μια μικρή καθυστέρηση δεν θα ήταν τόσο επιζήμια.

Επιπλέον, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Υποστήριξε, δε, πως τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι τόσα πολλά, αναφέροντας ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να καταστεί το χρέος βιώσιμο, επομένως τα μέτρα που απαιτούνται δεν είναι τόσο σκληρά». Ομως δήλωσε ότι για λόγους διαφάνειας και σαφήνειας θα ήταν σκόπιμο τα «μακροπρόθεσμα μέτρα, παρόλο που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, να προσδιοριστούν άμεσα». Υπενθυμίζεται ότι, προς το παρόν, η Γερμανία αποκλείει τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης του χρέους, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι, «εφόσον υπάρξει κάτι συγκεκριμένο στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να θέσει προς συζήτηση την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)». Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσει η σταδιακή διακοπή του QE από την ΕΚΤ.

Επίσης, ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερη από ό,τι πέρυσι, ενώ ως «πολύ καλύτερες» από ό,τι παλαιότερα χαρακτήρισε και τις σχέσεις του με την κυβέρνηση. Αναφορικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, ενώ χαρακτήρισε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρόβλημα αλλά και πρόκληση, δεδομένου ότι, αν οι τράπεζες επιτύχουν τους στόχους μείωσης που έχουν συμφωνηθεί, στο τέλος της τριετίας θα διαθέτουν ακόμη πιο ισχυρή κεφαλαιακή βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή