Φέσσας: «Η δημιουργία πλούτου και όχι η διανομή του, το πρόβλημα της χώρας»

Φέσσας: «Η δημιουργία πλούτου και όχι η διανομή του, το πρόβλημα της χώρας»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η δημιουργία πλούτου και όχι η διανομή του, όπως τίθεται στις χώρες της Δύσης. Επιβάλλεται να αυτοπροσδιοριστούμε ως κοινωνία με άξονα το μέλλον αντί για το παρελθόν και να υπογράψουμε μια νέα κοινωνική συμφωνία μεταξύ μας». Την εκτίμηση αυτή πρόβαλε, μέσω της ομιλίας στο συνέδριο Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιείται με θέμα: «Greece and the Global Disruptive Environment», ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας.

Εξαρση λαϊκισμού

Η παγκόσμια οικονομική κρίση προκάλεσε τεκτονικές αλλαγές στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της αμφισβήτησης από πλατιά στρώματα της κοινωνίας που εναντιώθηκαν στις λεγόμενες «κατεστημένες πολιτικές και οικονομικές ελίτ», τόνισε ο κ. Φέσσας ερμηνεύοντας το φαινόμενο του λαϊκισμού που εξαπλώνεται στον ανεπτυγμένο κόσμο. Τη λαϊκή αυτή κατακραυγή εκμεταλλεύθηκαν αντισυμβατικοί πολιτικοί, είτε της Αριστεράς, είτε της Δεξιάς και διεκδίκησαν την εξουσία, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και συμπλήρωσε: «Οι πολιτικοί αυτοί έθεσαν τα σωστά ερωτήματα, αλλά σταδιακά αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν τις σωστές απαντήσεις».

Σύγκρουση ανοικτών – κλειστών συνόρων

Καταλήγοντας, τόνισε ότι στη Δύση σήμερα η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, αλλά μεταξύ του προστατευτισμού, των κλειστών συνόρων και των ανοικτών αγορών και κοινωνιών. «Ας δώσουμε, λοιπόν, σ’ αυτήν την ανοικτή κοινωνία και οικονομία που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, τη δυνατότητα στους Ελληνες να μείνουν στη χώρα τους, στους ξένους να έλθουν να ζήσουν και να επενδύσουν σε μία από τις ωραιότερες, ειρηνικότερες και φιλικότερες χώρες της υφηλίου και στις επιχειρήσεις να δώσουν δουλειές στους συμπατριώτες μας», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Μιλώντας, εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή στη συνάντηση κορυφής της BusinessEurope στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ο κ. Φέσσας μετέφερε στο ακροατήριο των Ευρωπαίων επιχειρηματιών τις εμπειρίες των Ελλήνων από τα χρόνια της εγχώριας κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε εύκολες λύσεις».

Οι επιχειρήσεις επιβάλλεται να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υιοθέτηση «ανοικτών» φιλοεπενδυτικών πολιτικών, που θα προσφέρουν οφέλη, με ασφάλεια δικαίου στους επενδυτές, δουλειές και κοινωνική πρόνοια στους πολίτες και έσοδα στα δημόσια ταμεία, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή