Χαμηλώνει τον πήχυ για τον ρυθμό ανάπτυξης σε 1,3% το 2017 ο ΟΟΣΑ

Χαμηλώνει τον πήχυ για τον ρυθμό ανάπτυξης σε 1,3% το 2017 ο ΟΟΣΑ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτίωση των οικονομικών συνθηκών διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ο φιλόδοξος στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017 δεν θα επιτευχθεί, ενώ για το χρέος τονίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να καταστεί βιώσιμο. Οπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει καλύτερη των εκτιμήσεων επίδοση στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και εκτιμά ότι η ορμή θα ενισχυθεί το 2017 και το 2018 καθώς οι μεταρρυθμίσεις θα αρχίσουν να αποδίδουν αποτελέσματα, ενώ η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ενισχύσει την εμπιστοσύνη σταθεροποιώντας το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Ωστόσο, ο Οργανισμός προβλέπει ότι ο φιλόδοξος στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017 δεν θα επιτευχθεί και τοποθετεί τον πήχη χαμηλότερα στο 1,3% το 2017 και 1,9% το 2018. Σε ό,τι αφορά την εφετινή χρονιά εκτιμά ότι η μεταβολή του ΑΕΠ θα είναι μηδενική, ενώ η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της γραφειοκρατίας και της απελευθέρωσης τομέων όπως η ενέργεια και οι μεταφορές θα αυξήσει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη, ενώ το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων θα προσελκύσει επενδύσεις, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτιμά ότι πρέπει το ζήτημα να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και να εφαρμοστούν όλες οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, διαφορετικά τα «κόκκινα» δάνεια θα υπονομεύσουν την ανάκαμψη των χορηγήσεων και κατ’ επέκτασιν την υποστήριξη των επενδύσεων. Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καταστεί ξεκάθαρα βιώσιμο το ελληνικό χρέος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ακόμα και αν οι φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν από τους δανειστές επιτευχθούν το υψηλό δημόσιο χρέος θα αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη.

Παράλληλα, ο οργανισμός επισημαίνει την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της απρόσκοπτης λειτουργίας της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ώστε να βελτιωθούν η φορολογική συμμόρφωση και η είσπραξη φόρων.

Για την απασχόληση σημειώνει ότι θα ενισχυθεί, ωστόσο το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει υψηλό, ιδιαίτερα για τους νέους. Οπως αναφέρει η αδύναμη ανάπτυξη σε Ε.Ε. και Κίνα θα επηρεάσουν τις ελληνικές εξαγωγές, ενώ πρόσθετη πίεση μπορούν να προκαλέσουν οι γεωπολιτικές εντάσεις και η προσφυγική κρίση. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 23,5% το 2016 –από 24,9% πέρυσι– και να υποχωρήσει περαιτέρω στο 23,1% το 2017 και το 22,7% το ’18. Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,1% φέτος –από -1,1% το 2015– και να αυξηθεί στο 1,1% το 2017 και το 1,4% το 2018, λόγω της μεγαλύτερης αύξησης των μισθών. Τέλος, το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ φέτος –από 7,5% πέρυσι– και να μειωθεί στο 0,2% το 2017, ενώ για το 2018 αναμένεται πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 185,7% του ΑΕΠ φέτος και να μειωθεί στο 182,7% το επόμενο έτος και το 177,6% το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή