Συμμάχους στην Ευρώπη για «δίκαιη ισοπαλία» στα εργασιακά ψάχνει η κυβέρνηση

Συμμάχους στην Ευρώπη για «δίκαιη ισοπαλία» στα εργασιακά ψάχνει η κυβέρνηση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρωπαϊκές συμμαχίες, με στόχο να γίνουν οι αναγκαίες υποχωρήσεις και να καταγραφεί έστω μια «δίκαιη ισοπαλία» στο φλέγον θέμα των εργασιακών σχέσεων, αναζητούν κυβέρνηση και ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μετά και το νέο αδιέξοδο που διεφάνη στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των δανειστών, μέσω τηλεδιάσκεψης, το περασμένο Σάββατο. Οι εκπρόσωποι των θεσμών, όχι μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και οι Ευρωπαίοι, ζητούν τόσο την αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων από 5% σε 10% όσο και την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων που διατηρεί ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά θέτει στο τραπέζι την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και απαιτείται η επαναφορά τους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου. Αυτό αναμένεται να είναι και το βασικό επιχείρημα της Ελληνίδας υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου κατά την προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Μάλιστα, η προσπάθεια προώθησης των θέσεων της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα θα συνεχιστεί, με την κ. Αχτσιόγλου να πηγαίνει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντήσει τις ευρωομάδες των Πρασίνων, των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς (GUE-NGL) καθώς και μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Για την ώρα, πάντως, η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς παραμένει μεγάλη. Οι αλλαγές που έκαναν οι εκπρόσωποι των δανειστών και στο δεύτερο προσχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου είναι ανεπαίσθητες, σε ήσσονος σημασίας θέματα. Συγκεκριμένα, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις οι δανειστές επιμένουν ότι θα παραμείνουν σε αναστολή η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Στα θετικά προβλέπει την αύξηση της μετενέργειας σε έξι μήνες.

Στις ομαδικές απολύσεις επιμένουν στην αύξηση του ποσοστού, ζητούν αλλαγή στη σύνθεση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας το οποίο θα ελέγχει τη νομιμότητα των διαδικασιών. Προτείνεται μια fast track διαδικασία νομικού ελέγχου της πρόθεσης του εργοδότη να μην αμείβει αυτούς που δεν απεργούν εφόσον η επιχείρηση δεν λειτουργεί, υπάρχει πρόβλεψη για απόλυση συνδικαλιστών και αλλαγές στις συνδικαλιστές άδειες, ενώ οι δανειστές επιμένουν έως τον Δεκέμβριο του 2017 να νομοθετηθούν αλλαγές και στη λειτουργία του ΟΜΕΔ. Χθες, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο, συζητήθηκαν τα θέματα των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ειδικότερα οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη μετενέργεια και τις ενώσεις προσώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή