Αισιοδοξία Ντάισελμπλουμ για ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο έως τις 5 Δεκεμβρίου

Αισιοδοξία Ντάισελμπλουμ για ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο έως τις 5 Δεκεμβρίου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε επίπεδο τεχνικό (SLA) μέχρι το Εurogroup στις 5 Δεκεμβρίου εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup ο κ. Ντάισελμπλουμ στην Επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου έτσι ώστε να γίνει μία συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο Κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ελπίζει να υπάρχει συμφωνία στα εργασιακά καθώς «αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να έχει λυθεί» και ανέφερε ότι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου θα είναι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα, καθώς μέχρι το 2018 ο στόχος για το 3,5% πλεόνασμα είναι εντός τροχιάς.

Από την μια εξήγησε το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι δεν είναι αναγκαίο η Ελλάδα να διατηρήσει για πολλά χρόνια τον στόχο του 3,5%, ενώ από την άλλη κάποιοι λένε ότι θα πρέπει να τον διατηρήσει ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι «ανάμεσα στις δύο αυτές απόψεις υπάρχει ένας ρεαλιστικός δρόμος».

Ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ «έχει κάποιο δίκιο» όταν λέει πόσο δύσκολο είναι να καταφέρει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για χρόνια «είναι κάτι τεράστιο αυτό που ζητάμε, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά το χρέος ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα παρουσιάσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μειωθεί το κόστος των δανείων, ενώ στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν και άλλα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Το ΔΝΤ θα μας ρωτήσει πόσο αποφασισμένοι είμαστε να πάρουμε αυτά τα περαιτέρω μέτρα και αυτή είναι μία δίκαιη ερώτηση να μας θέσει», είπε και πρόσθεσε ότι από την πλευρά του το ΔΝΤ έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει στο διοικητικό του συμβούλιο το θέμα της συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του χρόνου.

Τέλος ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε στην θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί και πρόσθεσε πως «κάποιοι θέλουν να πάνε γρήγορα, κάποιοι άλλοι έχουν στηλώσει τελείως τα πόδια, εγώ λέω ότι “θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή