Γ. Περιστέρης: «Επενδυτικός πατριωτισμός, η απάντηση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση»

Γ. Περιστέρης: «Επενδυτικός πατριωτισμός, η απάντηση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 17 δισ. ευρώ και ενίσχυση των δημοσίων εσόδων κατά επτά δισ. ευρώ θα ήταν τα οικονομικά οφέλη από την αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, ώστε αυτές να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», που πραγματοποιήθηκε χθες, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης.

Εφόσον πραγματοποιείτο το παραπάνω επενδυτικό «σοκ», η χώρα θα μπορούσε να εξέλθει άμεσα από την κρίση των τελευταίων ετών. Αλλωστε, όπως τόνισε, μόνο στις υποδομές απαιτούνται επενδύσεις 14 δισ. ευρώ έως το 2020, ενώ αν ληφθούν υπόψη η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση και οι ΑΠΕ, το ποσό μπορεί να αυξηθεί στα 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, επί του παρόντος έχουμε το αντίστροφο, δηλαδή ένα σοκ αποεπένδυσης, με την Ελλάδα να έχει σταθερά τις χαμηλότερες επενδύσεις, τη στιγμή που είναι προφανές ότι χωρίς αυτές, δεν μπορεί να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι ξένοι επενδυτές βλέπουν μια χώρα της Δύσης που οδεύει στο τέλος της κρίσης. Μια χώρα με αντικειμενικά μεγάλες ευκαιρίες. Ωστόσο, δεν μπορούν να μη λάβουν υπόψη κρίσιμους δείκτες, όπως ο κίνδυνος χώρας, η ανταγωνιστικότητα (81η θέση – Τρίτος κόσμος), το easy doing business που μας κατατάσσει μεταξύ Κοσόβου και Κόστα Ρίκα. Αν αναρωτιούνται γιατί έχει κατηφορίσει στον Τρίτο κόσμο, την απάντηση δίνουν οι ίδιοι δείκτες. Εάν η χώρα δεν βρισκόταν “στον πάτο” όσον αφορά τη γραφειοκρατία, η θέση της θα ήταν μέσα στους δείκτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι στους δείκτες της Αφρικής. Σε μια τέτοια πραγματικότητα ποιοι επενδυτές θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν;»

Κατά τον ίδιο, οι Ελληνες επενδυτές θα μπορούν να επενδύσουν μαζικά, αλλά αντιμετωπίζονται ως τριτοκοσμικοί στην ίδια τους τη χώρα. «Δεν έχουν χρηματοδότηση και βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αντίξοο φορολογικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, αντί η εταιρεία ΓΙΟΥΛΑ να εξαγοράσει μια πορτογαλική εταιρεία, συνέβη το αντίθετο. Καχυποψία και επιλεκτικοί αποκλεισμοί είναι όσα αντιμετωπίζουν οι Ελληνες επενδυτές στη χώρα τους», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης. Συνέχισε λέγοντας ότι οι Ελληνες επενδυτές ζητούν ισότιμη αντιμετώπιση όσον αφορά τη φορολογία και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. «Είναι αυτό που ονομάζεται ο νέος επενδυτικός πατριωτισμός, που είναι κατάλληλος να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Κρατήσαμε τα διαθέσιμά μας στην Ελλάδα παρότι ξέραμε ότι έρχονται τα capital controls», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι ο όμιλος επένδυσε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ενώ κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο έχουν δαπανηθεί πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προ ολίγων ημερών επισημοποιήθηκε η κοινή κάθοδος του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου με τον ινδικό όμιλο της GMR στον διαγωνισμό για την ανάληψη της κατασκευής και εκμετάλλευσης του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο Κρήτης, όντας μάλιστα η μοναδική κοινοπραξία που υπέβαλε προσφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή