Η ρουμανική Transgaz και η βελγική Fluxys ενδιαφέρονται για τον ΔΕΣΦΑ

Η ρουμανική Transgaz και η βελγική Fluxys ενδιαφέρονται για τον ΔΕΣΦΑ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ από τον Διαχειριστή συστήματος φυσικού αερίου της Ρουμανίας Transgaz μεταφέρθηκε στην ελληνική κυβέρνηση λίγες ώρες πριν από το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με τη Socar, ενώ σταθερό παραμένει και το ενδιαφέρον του Διαχειριστή του Βελγίου, Fluxys, δεδομένα που δημιουργούν προσδοκίες για έναν επιτυχή νέο διαγωνισμό. Την ίδια στιγμή, τη συμμετοχή τους στον ΔΕΣΦΑ αναμένεται να επανεξετάσουν τα ΕΛΠΕ, αξιολογώντας τα νέα δεδομένα και τις προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου και κυρίως τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του αγωγού Tap, για τη δημιουργία ενός hub αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα στελέχη της ρουμανικής Transgaz με τη συνοδεία του πρέσβη της Ρουμανίας στην Αθήνα επισκέφθηκαν τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά ποσοστού του ΔΕΣΦΑ. Οι εκπρόσωποι της ρουμανικής εταιρείας δήλωσαν στους Ελληνες συνομιλητές τους ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν βάσει του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ που προσέφερε η Socar, το οποίο χαρακτήρισαν εύλογο και εφικτό και ενημέρωσαν ότι έχουν ήδη έρθει σε συζητήσεις με ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την επένδυσή τους στην Ελλάδα. Ο Διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου της Ρουμανίας παίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη υποδομών διασύνδεσης των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στηρίζει την υλοποίηση του αποκαλούμενου «Κάθετου Διαδρόμου» («Vertical Corridor»). Με τον νέο αυτό ενεργειακό διάδρομο που θα ενώνει τα συστήματα της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας θα δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αρείου στην Κεντρική Ευρώπη από την περιοχή της Κασπίας και άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του LNG, μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας και το έργο έχει τη στήριξη τόσο της Ε.Ε. όσο και των ΗΠΑ, που αναζητούν δρόμους για να φτάσει το φθηνό LNG από το σχιστολιθικό αέριο στις αγορές της Ευρώπης. Η Κομισιόν έχει χρηματοδοτήσει με 179 εκατ. ευρώ την Transgaz για την κατασκευή των δικτύων διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. Πρέπει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 η Transgaz υπέγραψε στο Βουκουρέστι Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο της συνεργασίας των ευρωπαϊκών διαχειριστών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για την προώθηση του στόχου της Ενεργειακής Ενωσης.

Με τον γεωστρατηγικό ρόλο του ΔΕΣΦΑ συνδέεται και το ενδιαφέρον το Βέλγου Διαχειριστή Fluxys, o οποίος έχει υπογράψει επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ΔΕΣΦΑ από το 2014, ενώ παίζει επίσης στρατηγικό ρόλο στην αγορά της Κεντρικής Ευρώπης. Η βελγική εταιρεία εμφανίστηκε ως ενδιαφερόμενη για τον ΔΕΣΦΑ όταν η Ε.Ε. έθεσε ως προϋπόθεση τη μεταβίβαση ποσοστού τουλάχιστον 17% από τη Socar σε ευρωπαϊκή εταιρεία προκειμένου να εγκρίνει τη μεταβίβαση. Η εταιρεία είχε εξετάσει τη συμμετοχή της και στον διαγωνισμό του 2012, από τον οποίο απείχε τελικά, αξιολογώντας, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες, το υψηλό ρίσκο της Ελλάδας τότε, καθώς δεν είχει αποκλειστεί η προοπτική χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας. Η βελγική εταιρεία βλέπει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον ΔΕΣΦΑ. Οι δύο διαχειριστές ελέγχουν τα δίκτυα χωρών με παρεμφερή πληθυσμιακά μεγέθη, αποτελούν «εισόδους» φυσικού αερίου από διάφορες πηγές, ελέγχουν υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται στο επίκεντρο υφισταμένων ή υπό ανάπτυξη δικτύων. Οι Βέλγοι βλέπουν μέσω της Ελλάδας και του ΔΕΣΦΑ τη δημιουργία ενός gas hub, που θα αποτελέσει και το πρώτο βήμα για τη δημιουργία περιφερειακής αγοράς αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον των δύο ευρωπαϊκών εταιρειών αναμένεται να πάρει και επίσημο χαρακτήρα με την επανεκκίνηση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, οι όροι του οποίου θα αποσαφηνιστούν μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Στο μεταξύ χθες, το «ναυάγιο» της συμφωνίας με τη Socar επισημοποίησε με ανακοίνωσή της και η αζέρικη εταιρεία, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωσή της ότι η αποτυχία στις συζητήσεις για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ δεν θα επηρεάσει τα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή