Ξόδεψαν λιγότερα οι τουρίστες και μειώθηκαν τα έσοδα

Ξόδεψαν λιγότερα οι τουρίστες και μειώθηκαν τα έσοδα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των ξένων τουριστών στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχε περιοριστεί στα επίπεδα των ανταγωνιστικών χωρών, τα τουριστικά έσοδα της χώρας δεν θα παρουσίαζαν μείωση.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Για το κλείσιμο της «τρύπας» στα έσοδα αυτών των δύο μηνών απαιτούνταν επιπλέον ποσό μεταξύ 500 και 550 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών στην Ελλάδα τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 8,8%, ενώ στις ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Τουρκία, Κύπρος, Ιταλία, Κροατία, Πορτογαλία) ο μέσος όρος της δαπάνης μειώθηκε κατά 1,7%. Η διαφορά διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο τον Αύγουστο, καθώς η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 10,8%, τη στιγμή που ο μέσος όρος της δαπάνης στις ανταγωνίστριες χώρες μειώθηκε κατά 1,8%. Το ινστιτούτο επισημαίνει ότι έως τον Ιούνιο καταγράφηκε γενικευμένη πτώση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης, την οποία ακολούθησε και η Ελλάδα. Ομως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η μείωση στις άλλες χώρες περιορίσθηκε, ενώ στην Ελλάδα διευρύνθηκε. Κατά το ινστιτούτο, η εξέλιξη αυτή για την Ελλάδα πιθανώς οφείλεται στις προσφορές των κρατήσεων τελευταίας στιγμής που έδωσαν στις διεθνείς αγορές οι ξενοδόχοι προκειμένου να τονώσουν την τουριστική ζήτηση. Ωστόσο, το τελικό συμπέρασμα αναμένεται όταν θα είναι διαθέσιμα και τα φετινά στοιχεία των διανυκτερεύσεων. Να σημειωθεί ότι η μέση ημερήσια δαπάνη των ξένων τουριστών τα 10 τελευταία χρονιά κυμαίνεται μεταξύ 70 και 75 ευρώ, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής έχει μειωθεί κατά 26% (από 10,7 σε 7,8 ημέρες) και η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη κατά 22% (από 746 σε 580 ευρώ).

Βάσει των τελευταίων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος για τον τουρισμό φέτος στη χώρα μας, καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων αλλά πτώση των τουριστικών εσόδων. Σχετικά με αυτό, το ινστιτούτο υπογραμμίζει ότι η μεθοδολογία της έρευνας συνόρων της ΤτΕ δεν έχει αλλάξει από τότε που ξεκίνησε και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να υποθέσει κανείς ότι η απόκλιση τάσεων εσόδων και αφίξεων μπορεί να οφείλεται σε σφάλμα ή αλλαγή στον τρόπο μέτρησης. Επιπλέον, προσθέτει ότι για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων της έρευνας των συνόρων της ΤτΕ αξιοποιούνται οι απαντήσεις σε ερωτηματολόγια των επισκεπτών της χώρας. Οι επισκέπτες αυτοί δηλώνουν τι ξόδεψαν χωρίς να γνωρίζουν αν κάποιο μέρος της δαπάνης τους μπορεί να μη δηλώθηκε από τις επιχειρήσεις στην εφορία. Αρα, καταλήγει το Ινστιτούτο, είναι παντελώς άτοπο να εξάγει κανείς, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το συμπέρασμα ότι τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν λόγω φοροδιαφυγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή