ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών για τους μισθωτούς το 2017

meioseis-syntaxeon-kai-ayxiseis-eisforon-gia-toys-misthotoys-to-2017-2164069

Μειωμένες συντάξεις έως και 30%, αλλά και αυξήσεις εισφορών φέρνει για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το νέο έτος, καθώς τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Μαΐου, ανατρέποντας σχεδιασμούς ετών. Στο επίπεδο των συντάξεων, όσοι μισθωτοί αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2017 θα υποστούν μειώσεις από 10% έως 30% σε σχέση με τη σύνταξη που θα δικαιούνταν εάν αποχωρούσαν από την εργασία τους ένα χρόνο πριν, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι το νέο… ρετιρέ των συντάξεων «χτίζεται» κάπου κοντά στα 1.000 ευρώ. Στο επίπεδο των εισφορών, μεγάλοι χαμένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι μισθωτοί με «μπλοκάκι».

Ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει ρητώς ότι όσοι αποχωρήσουν από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών – της εθνικής σύνταξης, που ορίστηκε στα 384 ευρώ για 20ετή ασφάλιση και πάνω (μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται μέχρι την 15ετία), και της ανταποδοτικής σύνταξης, που υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά και νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.

Η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος που θα οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων δεν έχει εκδοθεί ακόμη, καθώς δεν έχει οριστεί ο συντελεστής της ετήσιας μεταβολής μισθών από το 2002 μέχρι σήμερα. Οι ειδικοί, πάντως, εκτιμούν ότι ο νέος τύπος που θα ισχύσει οδηγεί μεγάλες κατηγορίες νέων συνταξιούχων σε απώλειες που κυμαίνονται μεταξύ 10% και 30%. Και σημειώνουν πως τις μεγαλύτερες απώλειες θα καταγράψουν δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες που φεύγουν με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης (απώλειες 10-30%), υψηλόμισθοι του ΙΚΑ που φεύγουν με πολλά έτη ασφάλισης (απώλειες 5-30%) και ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) με εισφορές σε υψηλές κατηγορίες που φεύγουν με 35ετία και άνω (απώλειες 5-20%). Στον αντίποδα, θα ευνοηθούν όσοι θα αποχωρήσουν με χαμηλές συντάξιμες αποδοχές (700-1.000 ευρώ) και πολλά έτη ασφάλισης (35ετία και άνω), καθώς και όσοι θα αποχωρήσουν με 20-25 έτη ασφάλισης, με χαμηλές συντάξιμες αποδοχές και μετά τα 67.

Οι εισφορές

Στο πεδίο των εισφορών, μεγάλοι χαμένοι αναδεικνύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς από 1/1/2017 οι κρατήσεις για την κύρια σύνταξη θα γίνονται πλέον επί του συνόλου των αποδοχών που λαμβάνει ο υπάλληλος και όχι επί των αποδοχών του Οκτωβρίου 2011. Αναλυτικά, η κράτηση για την κύρια σύνταξη που για τον εργαζόμενο αντιστοιχεί σε 6,67% (από το συνολικά 20%) θα επιβάλλεται πλέον στο σύνολο των αποδοχών όπως αυτές ορίστηκαν από το νέο μισθολόγιο του ν. 4354/2016. Χαμένοι από τις αλλαγές είναι οι υπάλληλοι κατηγοριών πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, ειδικά όσοι έχουν και αρκετά χρόνια υπηρεσίας. Σε αυτούς η καθαρή απώλεια ξεκινάει από λίγα ευρώ και μπορεί να αγγίξει τα 30 ευρώ τον μήνα. Ωφελημένοι από τις νέες κρατήσεις εκτιμάται ότι θα είναι οι υπάλληλοι κατηγοριών υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι ενδέχεται να δουν αύξηση στον καθαρό τους μισθό από 1 μέχρι και 20 ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Σταδιακή μείωση των εισφορών για τους ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία έρχεται με το νέο σύστημα από 1/1/2017, ώστε να φθάσουν να πληρώνουν 20% για σύνταξη (13,33% εργοδότης και 6,67% εργαζόμενος), όπως όλοι οι υπόλοιποι μισθωτοί, έως το 2020. Ευνοημένοι θεωρούνται οι μισθωτοί των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που σήμερα πληρώνουν εισφορές έως και 28%.

Δραματικές αλλαγές φέρνει το νέο έτος και στους μισθωτούς που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και στους μισθωτούς που συνδέονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας και ταυτόχρονα αυτοαπασχολούνται. Οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη εκδοθεί και κανείς δεν γνωρίζει το ύψος της εισφοράς, το ποσό επί της οποίας θα επιβάλλεται αυτή, αλλά και το πώς θα καθορίζεται ο ασφαλιστικός χρόνος. Ο νόμος ορίζει ότι όσοι αμείβονται μόνο με δελτίο παροχής και απασχολούνται σε έως δύο εργοδότες θα ασφαλίζονται ως μισθωτοί, δηλαδή το 13,67% θα το πληρώνει ο εργοδότης. Διπλή επιβάρυνση θα υποστούν από την 1/1/2017 και οι μισθωτοί που έχουν και «μπλοκάκι», αφενός διότι οι ατομικές τους εισφορές, όπως και των ελευθέρων επαγγελματιών (επιτηδευματίες, έμποροι, βιοτέχνες), θα υπολογίζονται με το 26,95% του φορολογητέου εισοδήματός τους, και αφετέρου διότι θα εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορά και για σύνταξη και για ασθένεια για την απασχόλησή τους ως μισθωτοί.