ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Συμφωνία-πακέτο για αξιολόγηση, χρέος και ΔΝΤ επιδιώκει η Αθήνα

eurogroup-symfonia-paketo-gia-axiologisi-chreos-kai-dnt-epidiokei-i-athina-2164180

Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά παραμένουν τα δύο μεγαλύτερα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών το Σάββατο το βράδυ δεν οδήγησε σε κάποια συμφωνία. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι διαδοχικές συζητήσεις φέρνουν διαδοχικές συγκλίσεις, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι υπήρξε κάποια συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, στο σημερινό Eurogroup η κυβέρνηση δεν περιμένει κάποια απόφαση για το θέμα της αξιολόγησης. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, το οικονομικό επιτελείο περιμένει να γίνει συζήτηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις, με την Ευρωζώνη να αναμένεται ότι θα συνδέσει τις αποφάσεις με την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιμένει πως θα πρέπει όλα τα θέματα (αξιολόγηση, πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ρύθμιση χρέους και ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα) να συμφωνηθούν όλα μαζί και όχι να ακολουθηθεί η διαδικασία της συμφωνίας για την αξιολόγηση και μετά για τα υπόλοιπα θέματα.