Τι θα ισχύσει με το πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ

Τι θα ισχύσει με το πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «ιερό δισκοπότηρο» της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ενδέχεται να αποδειχθεί… ρηχό. Είκοσι εννέα μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την EKT, οι αγορές έχουν αρχίσει ήδη να προεξοφλούν την αντιστροφή μέτρησή του.

Συγκεκριμένα, το 75% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν σχετικά σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν πως από το γ΄ τρίμηνο του 2017 η ΕΚΤ θα έχει αρχίσει να αποκλιμακώνει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης. Θα αρχίσει, δηλαδή, να μειώνει δραστικά την ποσότητα των χρεογράφων που αγοράζει.

Ηδη την Πέμπτη ανακοίνωσε περιορισμό του εύρους των αγορών από τα 80 δισ. μηνιαίως στα 60 δισ. Το tapering, όπως ονομάζεται η σταδιακή αποκλιμάκωση του προγράμματος QE, ενδέχεται να ξεκινήσει ακόμα νωρίτερα, το β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με το 20% των ερωτηθέντων. Και όλα αυτά, ενώ τα ελληνικά ομόλογα περιμένουν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, στην καλύτερη περίπτωση, το α΄ τρίμηνο. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα προλάβει μόνον ένα μικρό μέρος του προγράμματος. Θα είναι αρκετό; Σίγουρα θα μπορέσει να ευνοηθεί ώς ένα βαθμό, όταν και εάν συμπεριληφθεί, σημειώνουν οι οικονομολόγοι, αλλά το κρίσιμο σημείο είναι η χρονική στιγμή που θα επιχειρήσει η Αθήνα να επιστρέψει στις αγορές με νέα ομολογιακή έκδοση, εξηγούν κάποιοι.

Παράλληλα με την αναμενόμενη αποκλιμάκωση του QE μεσοπρόθεσμα, στις αγορές καταγράφεται και σταδιακή αλλά σταθερή στροφή από τα ομόλογα προς τις μετοχές. Υστερα από ένα πολυετές ράλι που οδήγησε τις αποδόσεις των χρεογράφων ορισμένων οικονομιών ακόμη και σε αρνητικά επίπεδα, οι επενδυτές αρχίζουν να αναζητούν εναλλακτικές τοποθετήσεις για τα κεφάλαιά τους. Η πεποίθηση πως η ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ θα επαναφέρει πολιτικές δημοσιονομικής χαλάρωσης και δημοσίων επενδύσεων και έτσι θα ενισχύσει την ανάπτυξη αλλά και τον πληθωρισμό λειτουργεί αρνητικά για τα ομόλογα. Οπως και η αστάθεια στην ιταλική πολιτική σκηνή, αλλά και η δρομολόγηση του Brexit.

Η ελληνική περίπτωση είναι σίγουρα πολύ ειδική και τα ποσά που μπορεί να ζητήσει από τις αγορές η Αθήνα μικρά, αλλά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν θα είναι θετική. «Η χώρα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να μπει από νωρίς στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, εξαιτίας του διαβόητου πρώτου εξαμήνου του 2015», σημειώνουν στην «Κ» πηγές της αγοράς. Πράγματι, η υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που το QE θα μπορούσε να επιφέρει σημαίνει πως σχεδόν αυτομάτως θα μειωνόταν το κόστος δανεισμού και γα τις επιχειρήσεις, τουλάχιστον για εκείνες που έχουν θεωρητικά ακόμη πρόσβαση σε διεθνείς χρηματοδοτήσεις και σίγουρα για τις ελληνικές τράπεζες. Υπό ιδανικές συνθήκες, θα άνοιγε έναν ενάρετο κύκλο που θα ενίσχυε τη συνολική χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή