Με μικρές προσδοκίες για κλείσιμο αξιολόγησης η τρόικα στην Αθήνα

Με μικρές προσδοκίες για κλείσιμο αξιολόγησης η τρόικα στην Αθήνα

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μολονότι οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα από σήμερα για άλλον έναν γύρο διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά, στις Βρυξέλλες οι προσδοκίες για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι σχεδόν μηδαμινές. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες ότι επιθυμεί έναν έντιμο συμβιβασμό με τους θεσμούς για να κλείσει η αξιολόγηση, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Αθήνα είναι έτοιμη να κάνει ορισμένες υποχωρήσεις.

«Πρόκειται για την ελληνική έκφραση “να βάλεις νερό στο κρασί σου”» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters, προσθέτοντας πως «είναι μία έκφραση που δεν μου αρέσει, γιατί δεν μου αρέσει το κρασί μου νερωμένο, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ, να καταλήξουμε σε ένα έντιμο συμβιβασμό». Σημείωσε, δε, ότι «δεν βλέπω τη λογική να επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και στις καθυστερήσεις», υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και συνδιαλέγεται «εποικοδομητικά» με τους δανειστές της.

Πάντως, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, δεν υπάρχουν μόνο διαφορές μεταξύ Αθήνας και θεσμών, αλλά και στο εσωτερικό των θεσμών. Χθες, η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην τρόικα, κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, δήλωσε πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι υπεραισιόδοξος, την ώρα που το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών και η κυβέρνηση τον θεωρούν εφικτό. Παράλληλα, μιλώντας σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, επισήμανε ότι παραμένουν παράγοντες ανησυχίας για το ελληνικό πρόγραμμα λόγω μειωμένης ανταγωνιστικότητας, της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων και των αδύναμων δημοσιονομικών επιδόσεων. Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα κ. Ντ. Κοστέλο υποστήριξε πως αν προχωρήσουν τα πακέτα μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την Αθήνα, τότε είναι πιθανό στα μέσα Ιανουαρίου μαζί με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να βρίσκεται και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε χθες πως «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για να εφαρμοστούν μετά το 2019. Δεν υπάρχει οικονομική λογική σε αυτό και δεν είναι πολιτικά εφικτό να υλοποιηθούν». Δήλωσε, δε, «πολύ απογοητευμένος» από το ΔΝΤ το οποίο «έχει πει αμέτρητες φορές ότι πιστεύει πως για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος δεν θα πρέπει να έχουμε πολύ υψηλά πλεονάσματα, ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη λιτότητα». Ταυτόχρονα, όμως, υποστήριξε πως «δεν είδα να δίνει καμία μάχη με τους Ευρωπαίους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Ενδεικτικό της απόστασης που υπάρχει μεταξύ των θεσμών είναι ότι μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν συμφωνούσαν με την επιστροφή στην Αθήνα, καθώς θεωρούσαν ότι οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες και «δεν θα είχε νόημα» να βρεθούν πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους ή Ελληνες εταίρους. Από την άλλη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ακριβώς επειδή εκτιμούν ότι είναι πολύ σημαντικό οι συζητήσεις να μη σταματήσουν –ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποια πρόοδος– πίεσαν για επιστροφή στην Αθήνα μόνο και μόνο για να διατηρηθεί το θετικό «μομέντουμ» και να μην μπει η αξιολόγηση στον πάγο.

Στο ήδη βαρύ κλίμα των διαπραγματεύσεων εξαιτίας των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για παροχές επιβάρυναν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείσα αν δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις η ανακοίνωση του Ελληνα πρωθυπουργού όσον αφορά τις παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους και μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά, επανέλαβε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει διεξοδικά τις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων και θα συζητήσει με τους υπόλοιπους θεσμούς πώς θα προχωρήσουν από δω και πέρα.

Εκτός από την έκπληξη των Βρυξελλών στις ανακοινώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί ούτε για το πότε ούτε για το περιεχόμενο ή το ύψος των παροχών, το βασικό «πρόβλημα», σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, είναι ότι οι εξαγγελίες βασίστηκαν στα –πιστοποιημένα από τη Eurostat– στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το έλλειμμα στο πρώτο εξάμηνο του έτους και όχι στο τελικό μέγεθος του ελλείμματος, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το στατιστικό έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή