Τέταρτη πανευρωπαϊκά η Ελλάδα στη μείωση τουριστικών εσόδων

Τέταρτη πανευρωπαϊκά η Ελλάδα στη μείωση τουριστικών εσόδων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην τέταρτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη και την ενδέκατη στον κόσμο κατέγραψε η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το ποσοστό πτώσης των τουριστικών εσόδων σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC).

Τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί από 80 δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και είναι ενημερωμένα για τις περισσότερες χώρες από την αρχή του έτους έως και τους μήνες του καλοκαιριού. Για την Ελλάδα το Παγκόσμιο Συμβούλιο αξιοποιεί τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έως και τον Αύγουστο. Η χώρα μας στο οκτάμηνο παρουσίασε πτώση της τάξεως του 7,1%. Τη χειρότερη επίδοση σε παγκόσμιο επίπεδο με στοιχεία έως και τον Ιούνιο κατέγραψε η Αίγυπτος, σημειώνοντας πτώση κατά 68,4% στα τουριστικά της έσοδα. Υψηλά ποσοστά πτώσης κατέγραψαν άλλοι δύο ανταγωνιστικοί προς την Ελλάδα προορισμοί όπως είναι η Τυνησία και η Τουρκία. Ειδικότερα, τα τουριστικά έσοδα στη Τυνησία μειώθηκαν κατά 35,6% (με στοιχεία έως τον Ιούνιο) και στην Τουρκία κατά 31,4% (με στοιχεία έως τον Αύγουστο).

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο στις παρατηρήσεις του αναφέρει σε ό,τι αφορά την Ευρώπη την ισχυρή ανάπτυξη που πέτυχαν στα τουριστικά τους έσοδα η Ισλανδία με αύξηση 34%, η Σουηδία και η Σλοβακία με αύξηση 16% και η Βουλγαρία με 15%. Επίσης, κάνει ειδική μνεία στα θετικά αποτελέσματα που κατέγραψαν ορισμένες από τις σημαντικότερες χώρες στον τομέα των ταξιδίων και του τουρισμού όπως είναι η Πορτογαλία (αύξηση 9%) και η Ισπανία (αύξηση 6%). Για τις δύο χώρες το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι είναι πιθανό να επωφελήθηκαν από τις μειώσεις στην Τουρκία και στην Αίγυπτο.

Επιπλέον, το Συμβούλιο σημειώνει την πτώση που κατέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 3,5%, η Ελλάδα κατά 7,1% και η Γαλλία κατά 8,7%. Από τις 80 χώρες που επεξεργάζεται τα στοιχεία των τουριστικών εσόδων το Συμβούλιο, οι 57 καταγράφουν αύξηση στα τουριστικά τους έσοδα και οι 23 πτώση.

Να σημειωθεί ότι ο βασικότερος λόγος που μειώθηκαν κατά τη φετινή σεζόν τόσο η τουριστική κίνηση όσο και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη Τουρκία, στην Αίγυπτο και στην Τυνησία ήταν τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετώπισαν οι προορισμοί με τις διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις. Για τους ίδιους λόγους η Τουρκία παρουσιάζει σημαντική υστέρηση στις τουριστικές κρατήσεις για το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή