Στο 1,5%-2% του ΑΕΠ το πλεόνασμα του 2016

Στο 1,5%-2% του ΑΕΠ το πλεόνασμα του 2016

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μαμούθ» πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, το οποίο έχει φθάσει τα 7,45 δισ. ευρώ ή διαφορετικά προσεγγίζει το 4,3% του ΑΕΠ. Αν και τα στοιχεία αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι τη γενική κυβέρνηση, είναι σαφές ότι αναμένεται υπέρβαση έναντι τόσο του μνημονιακού στόχου (0,5% του ΑΕΠ) αλλά και εκείνου που έχει θέσει η κυβέρνηση (1,1% του ΑΕΠ) για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, ακόμα και μετά τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να «κλείσει» στο 1,5% του ΑΕΠ ή και στο 2% του ΑΕΠ εάν επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα από ΠΔΕ. Ο λόγος που είναι συγκρατημένοι έγκειται στις τελικές εκτιμήσεις της Στατιστικής Αρχής και της Eurostat, οι οποίες θα ανακοινωθούν τον Μάιο του 2017.

Πάντως, η συζήτηση που έχει ανάψει φωτιές και αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, έχει τη βάση της στο γεγονός της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού. Δηλαδή, η κυβέρνηση διακρίνοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα ξεπεράσει ακόμα και τις προβλέψεις του Οκτωβρίου, αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στη διανομή κοινωνικού μερίσματος ώστε η δαπάνη που θα προκληθεί να επιβαρύνει τον φετινό προϋπολογισμό και όχι εκείνον του 2017. Ωστόσο, πράττοντας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, προκάλεσε την έντονη αντίδρασή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

• Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 47,948 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας κατά 1,5 δισ. ευρώ τον στόχο για το 2016 που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2017. Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2,681 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 201 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 3,289 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 54 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

• Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016 διαμορφώθηκαν στα 45,893 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2,399 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (48,292 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,417 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,315 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 872 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 3,476 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 1,084 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικά για τον μήνα Νοέμβριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,396 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 418 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,910 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 194 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

• Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 7,45 δισ. ευρώ και είναι υπερδιπλάσιο του στόχου που είχε τεθεί για το διάστημα αυτό.

Σημειώνεται ότι για τον μήνα που διανύουμε έχει υπολογισθεί από το οικονομικό επιτελείο η είσπραξη εσόδων άνω των 6 δισ. ευρώ από:

• ΕΝΦΙΑ: Η τέταρτη δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων.

• Μηνιαία παρακράτηση από μισθούς και συντάξεις.

• Τέλη κυκλοφορίας: Τον Δεκέμβριο πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή