Εως 2 δισ. ευρώ απώλεια εσόδων από το «κούρεμα» οφειλών

Εως 2 δισ. ευρώ απώλεια εσόδων από το «κούρεμα» οφειλών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απώλεια εσόδων έως 2 δισ. ευρώ, ανάλογα με το πόσες επιχειρήσεις θα ενταχθούν, μπορεί να οδηγήσει το «κούρεμα» οφειλών προς το Δημόσιο μέσα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, η συζήτηση για τον οποίο κυριάρχησε χθες στην ατζέντα της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου με τους θεσμούς.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσαν ότι υπήρξε πρόοδος τόσο στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού όσο και στο θέμα του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, που επίσης συζητήθηκε χθες.

Για το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων υποστηρίζει ότι η απώλεια εσόδων που μπορεί να έχει το Δημόσιο, εάν στη ρύθμιση ενταχθούν και όσοι έχουν κάνει χρήση της ρύθμισης των 100 δόσεων (όπως εξετάζεται), θα είναι πολύ σημαντική. Ετσι, προτείνει «κόφτες» ώστε να περιοριστεί η δυνητική ζημία του Δημοσίου. Η χθεσινή συζήτηση με τους επικεφαλής των θεσμών επικεντρώθηκε για άλλη μία φορά στο εύρος των διαγραφών που μπορεί να κάνει το Δημόσιο για όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στον νόμο, από τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, θα εξαιρεθούν οι παρακρατούμενοι φόροι· δηλαδή, ο ΦΠΑ και ο ΦΜΥ. Η λογική του υπουργείου είναι ότι πρόκειται για φόρους που έχουν εισπραχθεί από τις επιχειρήσεις και, αντί να αποδοθούν στο κράτος, παρακρατήθηκαν παρανόμως και συνεπώς δεν μπορούν να ενταχθούν σε ενδεχόμενο «κούρεμα».

Ανάλογα προσκόμματα θέτουν και από την πλευρά τους οι τράπεζες, οι οποίες προτάσσουν θέματα όπως εάν το «κούρεμα» μπορεί να επεκταθεί σε δάνεια που φέρουν εξασφαλίσεις. Κυρίαρχο θέμα είναι επίσης η ένταξη επιχειρήσεων με οφειλές πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο –οι τράπεζες προτείνουν 50.000 ευρώ και το υπουργείο 20.000 ευρώ– προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στο ηλεκτρονικό σύστημα που θα πρέπει να δημιουργηθεί για να υποδεχθεί τις αιτήσεις από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σήμερα, στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών θα βρεθούν τα θέματα της αγοράς προϊόντων και τα ζητήματα που άπτονται του ενεργειακού κλάδου. Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στο Βερολίνο για να παρευρεθεί σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ρόζα Λούξεμπουργκ και σε συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ μαζί με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου θα δώσουν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο υπουργός δεν αναμένεται να συμμετάσχει στη συνάντηση του κ. Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, ενώ δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής. Δεδομένου ότι ο αρχικός σχεδιασμός των εκπροσώπων των θεσμών είναι να αναχωρήσουν από την Αθήνα την Παρασκευή, είναι αβέβαιο εάν υπάρξει νέα συνάντηση του κ. Τσακαλώτου μαζί τους, στο πλαίσιο της τρέχουσας αποστολής των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή