Στα 250 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων το 2016

Στα 250 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων το 2016

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις που αναμένεται να προσεγγίσουν τα 250 εκατ. ευρώ προβλέπεται να καταγράψει κατά το τρέχον έτος η ελληνική αγορά ακινήτων, μέγεθος αισθητά υψηλότερο συγκριτικά με το 2015, όταν οι αντίστοιχες εισροές κεφαλαίων για την απόκτηση ακινήτων εισοδήματος, δεν είχαν ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Αποκορύφωμα των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης ήταν το 2014, όταν πραγματοποιήθηκαν κινήσεις αξίας της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης μιας σειράς διαγωνισμών για αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, ενώ σημαντικές επενδύσεις έγιναν και το 2013, αγγίζοντας τα 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Proprius, η μεγαλύτερη συναλλαγή αφορά την πώληση του ξενοδοχείου Hilton αντί ποσού 144 εκατ. ευρώ, με το εμβληματικό ακίνητο να αναμένεται να περάσει και τυπικά υπό τον έλεγχο της κοινοπραξίας ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου και της τουρκικής D-Marine Investments Holding B.V. έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Νίκη Σύμπουρα, διευθύνουσα σύμβουλο της Proprius, φέτος έχουν γίνει και αρκετές συναλλαγές της τάξεως των 5-8 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση γραφείων και καταστημάτων. Μία από αυτές τις κινήσεις εκτιμάται ότι ήταν και η πώληση ακινήτου της OTE Estate στην οδό Σταδίου 15 και Ανθιμου Γαζή, πλησίον του κτιρίου της Παλιάς Βουλής. Αγοραστής φέρεται να είναι ο ομογενής επιχειρηματίας κ. Θεόδωρος Δουζόγλου, αντί τιμήματος που τοποθετείται στα 17 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές κινήσεις πραγματοποίησαν επίσης οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Η Grivalia Properties προχώρησε στην απόκτηση αντί ποσού της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ του Arcadia Business Centre, ενός συγκροτήματος γραφείων συνολικής επιφάνειας 19.700 τ.μ., στην οδό Αμαρουσίου-Χαλανδρίου 18-20. Επίσης, η εταιρεία απέκτησε επιπλέον τρία εμπορικά ακίνητα από τη Eurobank Leasing, αντί συνολικού τιμήματος 5,8 εκατ. ευρώ, ενώ τον προηγούμενο Οκτώβριο προχώρησε σε συνεργασία μέσω κοινοπρακτικού σχήματος με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate.

Αντικείμενο της συνεργασίας θα αποτελέσει η επένδυση ύψους 14 εκατ. ευρώ για την αγορά και ανακατασκευή των παλαιών εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων. Με τη σειρά της, η Εθνική Πανγαία έχει δαπανήσει περί τα 11 εκατ. ευρώ για την απόκτηση εμπορικών καταστημάτων και γραφείων στην ελληνική αγορά από τις αρχές του έτους.

Αντίστοιχα, η εταιρεία Savills τοποθετεί τις μέχρι σήμερα κινήσεις σε 230 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή