Αρνητική αξιολόγηση Κομισιόν για Κύπρο

Αρνητική αξιολόγηση Κομισιόν για Κύπρο

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακρως αρνητική για την Κύπρο χαρακτήρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών της νήσου Χάρης Γεωργιάδης την πρώτη αξιολόγηση της Κομισιόν μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Και τούτο διότι, όπως διαπιστώνει η έκθεση, «οι προσπάθειες για την εξυγίανση και οι μεταρρυθμίσεις έμειναν στάσιμες μετά την αποχώρηση της τρόικας». Στην 56σέλιδη έκθεση των Βρυξελλών επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης που ήταν συνομολογημένη μέχρι το τέλος του 2016 μπλοκαρίστηκε από την κυπριακή Βουλή, όπως και το γεγονός ότι οι αντίστοιχες δεσμεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης για αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση εκκρεμούν ακόμη. Η Κομισιόν διαπιστώνει, επίσης, ότι ο ρυθμός μείωσης δανείων και αναδιαρθρώσεων δανείων νοικοκυριών παρουσιάζει σημαντική μείωση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ρυθμό που καταγράφεται στα εταιρικά δάνεια, αλλά αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες έχουν ενισχύσει τις προσπάθειες αναδιαρθρώσεων, σημειώνοντας ότι τα πρώτα θετικά σημάδια ήδη διαφαίνονται.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πρόσφατη απόφαση της Βουλής να καταψηφίσει σχεδόν ολόκληρο το πακέτο των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων για τη δημόσια διοίκηση, αλλά εξέφρασε την προσδοκία του ότι «θα βρεθεί τρόπος να γίνουν τα βήματα εκείνα τα οποία και η Κομισιόν ζητεί και οι πολίτες απαιτούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή