Αυλαία στη διαπραγμάτευση με Μικρή ΔΕΗ και εισφορές επαγγελματιών

Αυλαία στη διαπραγμάτευση με Μικρή ΔΕΗ και εισφορές επαγγελματιών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρόικα αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα ολοκληρώνοντας έτσι ακόμη ένα γύρο διαπραγματεύσεων, στον οποίο όχι μόνο δεν έκλεισαν εκκρεμή θέματα, αλλά άνοιξαν και νέα. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ξανατέθηκε στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη το σχέδιο «Μικρή ΔΕΗ». Καταλυτική στην εξέλιξη αυτή ήταν η χθεσινή απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε., η οποία απέρριψε την προσφυγή της ΔΕΗ κατά της απόφασης της Ε.Ε. του 2008. Η απόφαση έκανε λόγο για δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά του λιγνίτη και ζητούσε την πώληση λιγνιτικών μονάδων και τη διάθεση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες μέσω διαγωνισμών, προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην παραγωγή και την αγορά χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Πάνω σε αυτήν την απόφαση στηρίχθηκε το σχέδιο «Μικρή ΔΕΗ», το οποίο και επανέρχεται, θέτοντας στο περιθώριο το μεταβατικό εργαλείο των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ) για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού που υιοθέτησε η κυβέρνηση. Αν και κύκλοι του υπ. Ενέργειας αποφεύγουν να κατονομάσουν το σχέδιο «Μικρή ΔΕΗ» εμμέσως το προαναγγέλλουν. «Ούτως η άλλως, η συζήτηση μπαίνει σε νέα βάση μετά τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους λιγνίτες», τόνιζαν χθες περιγράφοντας τη συζήτηση του Γ. Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών. Να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις για τα ΝΟΜΕ είχαν φτάσει σε αδιέξοδο, με τους θεσμούς να επιμένουν στη διάθεση σε τρίτους του 46% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ μέχρι το 2019 και την πλευρά του υπουργείου να αρνείται να συναινέσει με το επιχείρημα ότι αυτό θα οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση της ΔΕΗ.

Σημαντική εμπλοκή παρουσιάστηκε και στο ασφαλιστικό, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν δέχθηκαν ο υπολογισμός των εισφορών (20% για κύρια σύνταξη και 6,95% για υγεία) για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους να γίνεται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Μέσω της υπό έκδοση εγκυκλίου που εκκρεμεί και πρέπει να εκδοθεί άμεσα, καθώς από 1ης/1/2017 αλλάζει άρδην ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το υπ. Εργασίας επεδίωκε τον υπολογισμό των εισφορών επί του καθαρού εισοδήματος του επαγγελματία, ήτοι επί του εισοδήματος που προκύπτει μετά και την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Στον αντίποδα, οι δανειστές, που διαβλέπουν σημαντική υστέρηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, ζήτησαν από τον υφυπουργό Εργασίας Τ. Πετρόπουλο ο υπολογισμός να γίνει στο πραγματικό εισόδημα του επαγγελματία. Το θέμα παραμένει ανοικτό, καθώς η ελληνική πλευρά φαίνεται πως αναγνωρίζει τη δραματική επιβάρυνση που δημιουργεί στους εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών, 20% για κύρια ασφάλιση και 6,69% για υγεία, επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους.

Εκκρεμότητες υπάρχουν και στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν χθες με τους επικεφαλής της τρόικας, δηλαδή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στην απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων. Επίσης, το ΔΝΤ έθεσε το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, με την κυβέρνηση να προτείνει να μη ληφθούν αποφάσεις μέχρι να αποφανθεί επί του θέματος το ΣτΕ.

Τα κλιμάκια των θεσμών φεύγουν σήμερα και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από απόσταση. «Eχουμε εκκρεμότητες, διαφορετικές σε κάθε περίπτωση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις εξ αποστάσεως μέχρι να τα κλείσουμε», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος. «Δεν είναι μεγάλες οι διαφορές, σε πολλά είμαστε κοντά», είπε. Αλλο κυβερνητικό στέλεχος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι θεσμοί μετά τις γιορτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή