Με πλεόνασμα 3,5% ώς το 2025 τα σενάρια του ΕSM για το χρέος

Με πλεόνασμα 3,5% ώς το 2025 τα σενάρια του ΕSM για το χρέος

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υπόθεση της διατήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2025 στηρίζεται η εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τα οφέλη που θα προκύψουν από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που αποφασίστηκαν στο τελευταίο Eurogroup.

Οπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρ. Σταϊκούρας, σε έγγραφο του ESM με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, το οποίο περιγράφει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και την επίπτωσή τους, αυτή στηρίζεται μεταξύ άλλων «στις υποθέσεις του βασικού σεναρίου του περασμένου Μαΐου, με μία επικαιροποίηση της πορείας των επιτοκίων, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στις αγορές». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε και έγγραφο του περασμένου Μαΐου για την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στο οποίο η υπόθεση που είχε υιοθετηθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ήταν ότι η Ελλάδα θα έχει ετησίως πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως και το 2025, τουλάχιστον. Η επόμενη εκτίμηση ήταν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υποχωρήσει στο 3,2% του ΑΕΠ το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως η κυβέρνηση με την υπογραφή της στην τελευταία απόφαση του Eurogroup:

• Επιβεβαιώνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018, όπως άλλωστε είχε συμφωνήσει από το καλοκαίρι, παρά τις διαψεύσεις της.

• Δεσμεύεται στην επίτευξη αυτών των υψηλών στόχων με την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων και την επέκταση του «κόφτη», δηλαδή με την εφαρμογή μόνιμων μηχανισμών επιτροπείας της χώρας.

«Αφού πανηγυρίζετε για τα μέτρα του χρέους, αποδέχεστε απόλυτα και συμφωνείτε με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα» σχολίασε ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., προσθέτοντας πως «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Και σήμερα που αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, ότι δεν έχει “κόκκινες γραμμές” και η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης μετατίθεται, η κυβέρνηση παλινδρομεί, “κατασκευάζει εχθρούς”, εντός και εκτός χώρας, για να καλύψει τα αδιέξοδα της πολιτικής της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή