ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επεσαν οι υπογραφές πώλησης του ΑΔΜΗΕ

epesan-oi-ypografes-polisis-toy-admie-2166029

Στην υπογραφή της πώλησης ποσοστού 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ έναντι 320 εκατ. ευρώ προχώρησαν η ΔΕΗ και η κινεζική State Grid.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επισήμανε ότι θα υπάρχει συνεργασία με την κινέζικη πλευρά και σε άλλους τομείς του ενεργειακού δικτύου, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η συνεργασία και με τον ΔΕΔΔΗΕ .

Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης, ωστόσο, και συνολικά του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2017, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι πιστωτές προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση του 100% της εταιρείας, δεν είναι απλή υπόθεση.

Το γεγονός ότι η κινεζική εταιρεία δεν θα ελέγχει πλειοψηφικό πακέτο στον ΑΔΜΗΕ, αλλά η συμμετοχή της θα περιορίζεται στο 24%, καθώς επίσης και ότι έχει ήδη εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πιστοποίηση μέσω της συμμετοχής στον Διαχειριστή Δικτύου της Πορτογαλίας, REN, καθιστά πιο εύκολα τα πράγματα. Αυτό που κυρίως προβληματίζει είναι το γεγονός ότι η κινεζική εταιρεία θα έχει τον έλεγχο και του μάνατζμεντ.