EWG: Από «κόσκινο» το πακέτο παροχών της κυβέρνησης

EWG: Από «κόσκινο» το πακέτο παροχών της κυβέρνησης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές της εβδομάδας (σήμερα ή πιθανότατα αύριο) είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Euroworking Group (EWG) για να εξετάσει το πακέτο των παροχών της κυβέρνησης. Στον απόηχο των αντιδράσεων στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με τελευταία την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΕΕ, κ. Βλ. Ντομπρόβσκις, στην «Κ», οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Η έκθεση των θεσμών αναφέρει ότι υπάρχουν ανησυχίες τόσο για τα μέτρα, όσο και για τη διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή τους. Ωστόσο, σημειώνουν ότι μπορεί για το 2016 να μειώνουν το δημοσιονομικό «μαξιλάρι», αλλά για τα έτη 2017 και 2018 δεν αναμένεται κάποια επίπτωση στην επίτευξη των στόχων, εφόσον δεν επαναληφθεί η εφαρμογή τους. Οπότε, το EWG επί της ουσίας θα κληθεί να αποφασίσει εάν συντρέχει λόγος να «παγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εξαιτίας των παροχών που πρόκειται να διανείμει η κυβέρνηση.

Επίσης, στο οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξουν να αποδείξουν ότι το κόστος του 0,4% του ΑΕΠ ή των περίπου 700 εκατ. ευρώ από το έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους και το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νησιά, δεν επηρεάζει την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Ο στόχος είναι να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ και με δεδομένη την πολύ καλή πορεία των εσόδων, στο υπουργείο θεωρούν ότι μπορεί τελικά να διαμορφωθεί στην περιοχή του 1,5% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της επίπτωσης του πακέτου παροχών.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Αθήνα εκτιμούν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του EWG. Πέραν αυτών, οι επαφές με τους θεσμούς για την πορεία της αξιολόγησης θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες εξ αποστάσεως, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα – εάν συντρέχει λόγος – μετά τις 10 Ιανουαρίου του 2017. Να σημειωθεί ότι το επόμενο ορόσημο είναι στις 26 Ιανουαρίου που έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για το νέο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή