Νέο είδος περαίωσης με επιβάρυνση από 30% έως 60%

Νέο είδος περαίωσης με επιβάρυνση από 30% έως 60%

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να αποκαλύψουν στην εφορία εισοδήματα, τέλη και εισφορές δίνει το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε χθες το βράδυ στη Βουλή. Οπως αναφέρεται, αντικαθίσταται η φράση «οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων» από τη φράση «οικειοθελής αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων οικονομικών ετών». Επί της ουσίας, πρόκειται για μία νέα τύπου περαίωση με επαχθέστερους όρους από αυτούς που ίσχυαν στο παρελθόν, καθώς οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από το 30% περίπου και φθάνουν το 60%, χωρίς να παράγεται ταυτόχρονα οριστικό αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο.

Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι που έχουν ανοίγματα με την εφορία «καθαρίζουν» μέχρι και για το έτος 2016. Οσοι ενταχθούν στη ρύθμιση πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή διαφορετικά να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εφορίες όλης της χώρας έχουν ξεκινήσει και αποστέλλουν ηλεκτρονικά ραβασάκια στους φορολογουμένους, με τα οποία ενημερώνονται ότι έχει εντοπιστεί διαφορά μεταξύ των δηλωθέντων στη φορολογική δήλωση στοιχείων με τις καταθέσεις τους στις τράπεζες.

Πρόκειται για 1,3 εκατ. φορολογουμένους για τους οποίους έχουν γίνει διασταυρώσεις στοιχείων και οι οποίοι θα δεχθούν τις προσεχείς μέρες ηλεκτρονικό μήνυμα ή τηλεφώνημα από την εφορία με τα οποία θα καλούνται να ενταχθούν στη ρύθμιση χωρίς έλεγχο.

Βέβαια, η εφορία διατηρεί το δικαίωμα να διενεργήσει έλεγχο εάν λάβει πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία που αφορούν στη χρήση που ο φορολογούμενος προχώρησε στη ρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος αποκαλύπτει μεν κάποια εισοδήματα, τέλη και εισφορές, αλλά η εφορία εάν ανακαλύψει επιπλέον εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί ακόμα και στο ίδιο έτος θα προχωρήσει σε έλεγχο και στον καταλογισμό προστίμων.

Στο μεταξύ, με άλλη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος στη Βουλή, απαλλάσσονται από την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων με «πλαστικό χρήμα» οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 70 ετών, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Οπως τονίζεται στην τροπολογία, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου θα εκδοθεί υπουργική απόφαση με τις εξαιρούμενες δαπάνες, δηλαδή αυτές που δεν χρειάζεται να πληρώνουν οι φορολογούμενοι με «πλαστικό χρήμα» καθώς δεν θα αναγνωρίζονται για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαιρεθούν τα ενοίκια και οι δόσεις στεγαστικών δανείων.

Επίσης, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν τα επιπλέον κίνητρα που θα δοθούν στους φορολογουμένους που συγκεντρώσουν περισσότερες αποδείξεις από αυτές που απαιτούνται για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή